Fantezie orwelliană sau realitate? „Tabăra sfinților”, cartea evitată de mulți și „promovată” de Viktor Orban

Publicat: 06 sept. 2022, 00:03, de Eliza Popa, în Internațional , ? cititori
Fantezie orwelliană sau realitate? „Tabăra sfinților”, cartea evitată de mulți și „promovată” de Viktor Orban
Viktor Orban Ungaria

La începutul pandemiei vedea lumina tiparului – pentru prima dată după aproape o jumătate de secol de la apariția ei – traducerea în limba română a cărții „Tabăra sfinților” de Jean Raspail.

Apărută prin grija Grupului de Studii Geopolitice Frontiera din Timișoara, cartea a trecut neobservată la acel moment. Iată însă că acum este în centrul atenției după ce în cadrul e discursului lui Viktor Orban de la Tușnad, acesta a recomandat citirea ei!

În ciuda interesului stârnit de volum, mulți distribuitori de carte ezită să îl preia spre difuzare în România. Ce se întâmplă? Lanțuri care difuzează cărți despre și ale unor criminali de război, dictatori, teroriști refuză să preia spre difuzare un roman distopic, o fantezie orwelliană a cărei singură vină pare a fi faptul că, pe zi ce trece, tinde să devină realitate.

Despre ce este vorba în „Tabăra sfinților”? Despre un război pe care civilizația occidentală ar trebui să îl ducă împotriva unor oameni neînarmați. A unor oameni care vin să cucerească teritorii având doar sărăcia și mizeria pe post de arme și care câștigă bătălie după bătălie prin mila pe care o provoacă. Acești oameni au parte inclusiv de susținători care clamează drepturile omului – dar întrebarea care se subînțelege din narațiunea lui Raspail este dacă respectarea drepturilor migranților este mai importantă decât respectarea drepturilor cetățenilor tăi. Oare aceștia nu au și ei drepturi? Siguranța, de exemplu, nu este un drept? „Lașitatea în fața celor slabi este una dintre cele mai nefaste, mai subtile și mai dăunătoare forme de lașitate”, spune Raspail în roman prin glasul președintelui republicii franceze. Iar acest adevăr doare și deranjează, potrivit stiripesurse.ro.

În 2006, „România liberă” îl prezenta pe Jean Raspail ca fiind „ultimul muschetar”, care „aparține unei specii de literați pe cale de dispariție. Formula nu este deloc retorică. Raspail crede în valorile sănătoase ale Vechiului Regim, în monarhie și altar, în individualismul nobil, în eroism și supremație spirituală”.

În articol este exprimată dorința traducerii în limba română a romanului „Tabăra sfinților”, prezentat ca „reportajul invadării Europei de o populație asiatică, pe fondul demagogiei intelectualilor și a lipsei de voință a clasei politice occidentale. De fapt, avem de-a face cu o versiune modernă, extraordinar de bine montată, a episodului apocaliptic Gog și Magog”.