Fermierii ar putea să iasă mai devreme la semănat, în acest an

Publicat: 18 ian. 2023, 18:30, de Viorela Pitulice, în Agricultura , ? cititori
Fermierii ar putea să iasă mai devreme la semănat, în acest an

Fermierii ar putea să iasă mai devreme la semănat, în acest an, datorită temperaturilor ridicate, a declarat ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Petre Daea, care s-a arătat optimist cu privire la perspectivele pentru anul agricol 2023.

Dacă semănatul începe mai devreme, atunci și irigațiile trebuie puse la punct, în condițiile schimbărirlor climatice actuale.

„Până la această dată, se întrezăreşte o situaţie bună în anul agricol ce urmează, însă trebuie să aşteptăm, pentru că eşti sigur pe producţie numai atunci când ai recoltat-o, ai băgat-o în magazie, ai închis cu cheia, iar cheia este la tine. În unele zone, cu siguranţă vor fi devansate însămânţările de primăvară, pentru că am luat datele informative astăzi şi am putut constata că sunt temperaturi ridicate în sud. Iată de ce interesul meu foarte puternic pentru realizarea sistemului de irigaţii. (…) Trebuie să folosim fiecare oră bună de lucru, iar din acest punct de vedere aţi putut constata că suntem pe şantierele de executare a lucrărilor de investiţii în sistemul de irigaţii, să nu pierdem niciun minut bun de lucru, în aşa fel încât să putem da apă. Pentru că, dacă desprimăvărarea este timpurie, şi iată că aşa se profilează a fi, trebuie să începem rapid la sistemul de irigaţii”, a declarat Petre Daea, miercuri la Bistrița Năsăud.

Cum influențează temperaturile ridicate pomicultura

Dacă la culturile vegetale se așteaptă o devansare a semănăturilor pe fondul temperaturilor mai mari decât în mod obișnuit pentru această perioadă, când vine vorba de pomicultură ministrul se declară precaut cu privire la ceea ce ar putea să se întâmple în perioada următoare.

„Sigur că această căldură va scoate din repausul vegetativ mugurii şi orice temperatură scăzută, sub 3 grade, va afecta mugurii de rod şi inflorescenţele ca atare, pentru că ele se vor deschide. Vom vedea cum evoluează vremea, nu putem acum să întrezărim pierderi sau să anticipăm un anumit grad de afectare. Şocurile de temperatură fac rău, de regulă, plantelor, şi în mod deosebit speciilor acestora pomicole, care au o înflorire timpurie şi care pornesc la primul val de căldură”, a declarat Daea.

Ministrul Agriculturii le-a mai spus fermierilor să nu-și facă griji că măsurile de sprijin vor veni la timp.