Fermierul care are pe stoc brânză de 1 milion de euro și pe care nimeni nu o vrea

Publicat: 27 ian. 2024, 10:30, de Viorela Pitulice, în News , ? cititori
Fermierul care are pe stoc brânză de 1 milion de euro și pe care nimeni nu o vrea

Dacă altădată laptele și produsele din lapte de bivoliță erau la mare căutare, astăzi fermierii care cresc bivoli își găsesc cu greu loc pe piață. S-a ajuns chiar la situația în care un fermier are pe stoc brânză în valoare de 1 milion de euro pe care nu reușește să o vândă, deoarece supermarketurile nu sunt interesate.

Cel care a făcut publică informația cu privire la stocul de brânză a fost chiar ministrul Agriculturii Florin Barbu, care a spus că a venit vremea ca instituția numită Casa de Comerț Agroalimentar Unirea să-și îndeplinească rolul pentru care a fost creată.

„Casa Unirea are profit foarte mic în prezent, dar rolul ei este de a integra fermierii. Spunea un domn fermier care este aici, că are marfă pe stoc de aproape un milion de euro, brânză din lapte de bivoliţă. De aceea l-am rugat să vină la Ministerul Agriculturii, pentru că rolul nostru, al Ministerului Agriculturii – cine n-a înţeles, conducerea Casei Unirea – este integrarea fermierilor, nu să facem intermediere”, a declarat recent Florin Barbu într-o conferință de presă susținută alături de crescătorii români de bovine.

Fermierul de care vorbea Florin Barbu este Călin Zanc, preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Bivoli din Transilvania, unul din promotorii acestei rase de animale în România, altădată cu efective importante și o îndeletnicire tradițională în unele zone din țară. În prezent, abia dacă mai sunt, însă, undeva la 16.000 de animale în țară. Pentru a-i ajuta pe crescători, Ministerul Agriculturii le va acorda în acest an și o subvenție de 100 euro/cap de animal pentru a compensa pierderile produse de războiul din Ucraina.

După ce a renunțat la ferma de animale, în mare parte și din cauza lipsei forței de muncă, Zanc s-a apucat de procesare, înființând alături de fratele său Lactate Someșene Dej, fabrică care are brandul  „Țarina”.  

În 2022, Zanc a cumpărat grota Năsal de la Ţaga, planul său fiind să relanseze producţia de brânzeturi maturate. După câte se pare, însă, brânza de bivoliță prinde greu la supermarket, dar și la consumatorul român, care încet-încet uită de tradiții.

Nici nu mai contează că telemeaua de bivoliță de la Țarina a obținut medalia de argint la competiția internațională organizată de Societatea Agricolă Germană în 2022. La noi, însă, niciun supermarket n-o dorește pe raft.