FGA, o sinecură politică, leneșă și cu salarii de mii de euro

Publicat: 19 iun. 2023, 07:30, de Victor Scarlat, în News , ? cititori
FGA, o sinecură politică, leneșă și cu salarii de mii de euro

Fondul de Garantare a Asiguraților are obligația să soluționeze cât mai rapid dosarele de daună însă ritmul este foarte lent, spre disperarea celor păgubiți.

Fondul de Garantare a Asiguraților este o sinecură politică, un fel de ASF mai discret. Instituția este condusă de Mona Cucu, director general, veșnic angajată pe mormane de bani ba la Comisia de Supraveghere a Asigurărilor, ba la Autoritatea de Supraveghere de Financiară și mai nou, la Fondul de Garantare a Asigurărilor pe vreo 8.000 – 10.000 de euro net/lună.

Astăzi, Fondului de Garantare a Asiguraților intră în conturi lunar 8% din valoarea fiecărei polițe RCA cumpărată de șoferi. O bagatelă de … 150 milioane de lei/lună. Adică, peste 30 milioane de euro intră lunar în conturile Fondului de Garantare a Asiguraților.

Câte cereri de plata pentru firmele City Insurance și Euroins se pot achita lunar de către Fondul de Garantare a Asigurărilor?

Calculul este simplu: ținând cont că zeci de mii de cereri de plată sunt de restituire prime de asigurare (care reprezintă 200-400 lei/cerere de plată), sute de mii de dosare de daună reprezintă plăți parțiale neachitate de firmele de asigurări țepare, că sute de mii de cereri de plata sunt plăți în sistem “regie proprie” (30% din valoarea reală a reparației, fără TVA și impozite, costuri de reparații la “negru”) și sub 35% dintre cererile de plată reprezintă dosare de daună neachitate integral, rezultă o daună medie de aproximativ 1.100 de euro/dosar de daună.

Cu cei 30 de milioane de euro care intră în conturile Fondului de Garantare a Asiguraților se pot achita lunar peste 25.000, plus salariile angajaților de acolo.

Cât achită în realitate Fondul de Garantare a Asiguraților?

Aproximativ de 8 ori mai puțin, în jur de 3000 de cereri de plata pe lună. În ritmul actual, păgubiții firmelor City Insurance și Euroins își vor primi banii prin anul 2030.

În loc ca Fondul de Garantare a Asiguraților să soluționeze și să achite 250-300.000  de cereri de plată anual, acesta achită 36-40.000 de cereri de plată pe an.

Din cele 3-4.000 de dosare soluționate lunar, aproximativ 2.000 dintre acestea nu pot fi numite dosare de daună soluționate întrucât în realitate sunt restituiri de primă RCA. Adică acei asigurați ai companiilor City și Euroins care au cerut rezilierea polițelor RCA și restituirea diferenței de primă care se situează la nivelul a 1- 200 le pe poliță, niște sume infime pe care FGA, ca să dea bine la număr, le interpretează ca fiind despăgubiri de daună, lucru neadevărat

Pentru că la Fondul de Garantare a Asiguraților au fost angajate multe pile ale unor oameni politici, rude ale unor persoane din conducerea ASF și un cârd de amante ale unor demnitari, doar 25% dintre angajații acestei instituții sunt inspectori de daună care instrumentează efectiv dosarele de daună și o fac în cel mai lent ritm posibil. Restul de 75% dintre angajații FGA-ului fac activitate “suport”.

Adică, 25% lucrează prost, iar restul de 75% asigură suportul tehnic celor 25%. Este fix ca în ASF sau altă instituție ultrabirocratizată care nu funcționează în România.

Un inspector de daune al unei societăți de asigurări din România lichidează pe zi aproximativ 15 dosare de daună. Inspectorii puturoși ai Fondului de Garantare a Asiguraților lichidează pe zi aproximativ 3,5 dosare de daună.

Care ar fi soluția?

Angajarea temporară la Fondul de Garantare a Asiguraților a minim 40 de inspectori de dauna, iar fiecărui inspector să i se stabilească normă de minim 15 dosare/zi pentru lichidare.

În prezent, inspectorii de daună angajați la Fondul de Garantare a Asiguraților primesc salarii duble față de salariile obținute de colegii lor la companii de asigurări multinaționale, dar muncesc de 4 ori mai puțin.

Fondul de Garantare a Asiguraților este ca un ASF mai mic: salarii mari, muncă puțină, multe pile angajate și eficiență în muncă la pământ.

Rețineți faptul că sub dezastruoasa organizare a Monei Cucu – director general, cea care câștigă lunar echivalentul a 16 salarii de profesori -, Fondul de Garantare a Asiguraților are un număr ridicol de mic de inspectori de daună, leneși, și o cloacă de amante politice, fii și fiice ale unor persoane din conducerea ASF sau rudele unor politicieni.

Îi vom umple de spume pe cei din conducerea ASF care vor să obțină un nou mandat de 4 ani în această toamnă, după falimentele City Insurance și Euroins, scumpirea polițelor RCA cu 250% și plata cu mare întârziere a dosarelor de daună!

Avem o întrebare și un mesaj către bordul ASF și FGA. Ce vină au cei 500.000 de păgubiți că voi nu vă îndepliniți sarcinile de serviciu și zilnic în calitate de funcționari publici încălcați legea săvârșind  abuzuri în serviciu?

Nu ne vom lasă până nu îi vedem cu “brățări la mâini” pe artizanii tunurilor financiare din asigurări cocoțați la vârful ASF-ului și a FGA-ului.

În încheiere, reluăm întrebările pe care publicația noastră le-a mai adresat conducerii ASF:

  1. În ce măsură este mulțumit președintele ASF, Nicu Marcu, de ritmul de soluționare a plăților de 3.000-4.000 dosare pe lună?
  2. Foarte mulți dintre păgubiții firmelor City Insurance și Euroins, intrate în faliment, își vor primi banii în perioada 2028-2030! Cum comentează președintele ASF, Nicu Marcu, această situație?
  3. Ce părere are președintele ASF, Nicu Marcu, despre angajările pe pile la FGA?
  4. Cum caracterizează președintele ASF, Nicu Marcu, activitatea desfășurată de FGA: bună, foarte bună, excepțională?
  5. Președintelui ASF, Nicu Marcu, îi este rușine sau este onorat de modul cum funcționează instituția FGA, aflată în subordinea sa?
  6. Care este perioada mandatului actualului Consiliu de Administrație al Fondului de Garantare a Asiguraților pentru fiecare membru?
  7. Dacă Autoritatea de Supraveghere Financiară, în urma  analizei  raportului de activitate al FGA, are în vedere revocarea  membrilor Consiliului FGA sau  a directorului general?
  8. Este adevărat că FGA a achitat dosare de daună către B.A.A.R, către Instituții ale Statului si alte persoane juridice sau persoane fizice fără să se respecte ordinea aritmetică a depunerilor cererilor de plată?