Garda de Mediu va cumpăra 50 de drone de ultimă generație pentru a monitoriza nivelul de poluare la nivel național

Comisarul general al Gărzii de Mediu, Octavian Berceanu, a anunțat că vor fi cumpărate 50 de drone dotate cu senzori de ultimă generaţie care vor zbura deasupra întregii ţări pentru a supraveghea calitatea aerului şi nivelul de poluare din România.

Berceanu spune că vrea să preia astfel modalitatea de supraveghere a calității aerului și de prevenire a poluării pe care o folosesc state dezvoltate, precum Germania, Japonia și SUA, scrie Republica.ro.

„Avem nevoie de drone, vom cumpăra drone cu senzori pentru calitatea aerului, senzori pentru gaze, senzori termali, ca să ne dăm seama unde sunt arderile respective, senzori multispectrali pentru nivelul de degradare al vegetației”, a spus Octavian Berceanu la Digi24.

„Aproape de 50 de drone cu senzori foarte buni vor zbura deasupra întregii țări, mă interesează monitorizarea la nivel național și atunci vom ști exact fiecare groapă ce emană, ce gaze, la ce temperatură, dacă au fost arse sau nu au fost arse, dacă sunt gaze și pe ce directie se duc, dacă avem vegetație în Rezervația Delta Dunării care s-a uscat foarte tare și este aproape de a avea incendii”, a explicat șeful Gărzii de Mediu.

Cu datele strânse astfel vor fi realizate hărți de risc și vor fi declanșate alarme în caz de poluare, inclusiv în cazul poluării provocate de industrie.

„Dacă aducem tehnologia pe masă totul se schimbă”, a mai continuat Octavian Berceanu.

După detectarea depășirii indicatorilor de poluare, inspectorii de mediu vor lua măsuri, de exemplu de închidere a gropilor mari de gunoi, până la remedierea cauzelor care au generat poluarea, a mai precizat sursa citată.

Citește și:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...