Curtea de la Haga cere Israelului să prevină actele de genocid în Gaza

Publicat: 26 ian. 2024, 16:33, de Cristian Matache, în Internațional , ? cititori
Curtea de la Haga cere Israelului să prevină actele de genocid în Gaza

Curtea de la Haga a ordonat vineri Israelului să împiedice actele de genocid împotriva palestinienilor și să facă mai mult pentru a ajuta civilii.

Într-o decizie emisă vineri, Curtea de la Haga a ordonat Israelului să întreprindă acțiuni pentru a preveni actele de genocid pe măsură ce duce război împotriva militanților Hamas din Fâșia Gaza, dar s-a oprit din a cere o încetare imediată a focului.

Judecând într-un caz adus de Africa de Sud, curtea a declarat că Israelul trebuie să se asigure că forțele sale nu comit genocid și să ia măsuri pentru a îmbunătăți situația umanitară pentru civili palestinieni în enclava Gaza. În decizie, 15 din cei 17 judecători din cadrul Curții Internaționale de Justiție (CIJ) au votat pentru măsuri de urgență care acoperă mare parte din solicitările Africii de Sud, cu excepția notabilă a ordinului de încetare a acțiunilor militare israeliene în Gaza.

Operațiunea militară a Israelului a devastat mare parte din enclava dens populată și a ucis peste 25.000 de palestinieni în aproape patru luni, conform autorităților sanitare din Gaza. Israelul și-a declanșat asaltul după o incursiune transfrontalieră la 7 octombrie de către militanții Hamas. Oficialii israelieni au declarat că au fost ucise 1.200 de persoane, în principal civili, și 240 au fost luați ostatici.

Curtea a declarat că este „îngrijorată în mod grav” de soarta ostaticilor din Gaza și a cerut Hamas și altor grupuri armate să îi elibereze imediat, fără condiții.

Cu toate acestea, decizia, salutată de palestinieni, va fi în continuare o sursă de jenă pentru Israel și pentru cei mai apropiați aliați, inclusiv Statele Unite. Israelul a cerut Curții să respingă cazul în întregime, spunând că respectă legea internațională și are dreptul să se apere.

„Statul Israel trebuie… să ia toate măsurile în puterea sa pentru a preveni comiterea tuturor actelor din sfera Articolului II al Convenției privind Genocidul”, a declarat Curtea.

Israelul trebuie să raporteze ce măsuri a luat într-o lună de zile, a mai spus Curtea.

Cu toate că deciziile CIJ sunt finale și fără cale de atac, curtea nu are mijloace de a le impune.

Curtea nu a decis în această etapă asupra nucleului cazului adus de Africa de Sud – dacă a avut loc genocid în Gaza. Dar a recunoscut dreptul palestinienilor din Gaza de a fi protejați de actele de genocid.

Vicepreședintele Africii de Sud, Paul Mashatile, și ministrul Justiției, Ronald Lamola, au fost văzuți cum sărbătoresc și dansează la o adunare a partidului guvernamental Congresul Național African după verdictul Curții.

Africa de Sud a susținut acum două săptămâni că operațiunea aeriană și terestră a Israelului a avut ca scop „distrugerea populației” din Gaza.

Convenția privind Genocidul din 1948, promulgată în urma masacrului evreilor în Holocaustul nazist, definește genocidul ca „acte comise cu intenția de a distruge, în întregime sau în parte, un grup național, etnic, rasial sau religios”.

Actele de genocid denumite în convenție includ: uciderea membrilor grupului, cauzarea de vătămări grave corporale sau mentale membrilor grupului și impunerea deliberată de condiții de viață menite să aducă distrugerea grupului în întregime sau în parte.