Germania: protestele masive anti-AfD continuă

Publicat: 04 feb. 2024, 12:49, de Radu Caranfil, în Internațional , ? cititori
Germania: protestele masive anti-AfD continuă

Germania rămâne scena unor manifestații masive de protest împotriva extremei-dreapta. Aproximativ 200.000 de cetățeni sunt din nou în stradă pentru a-și exprima profundul dezacord față de partidul de extremă-dreapta Alternativa pentru Germania (AfD). Această mișcare de protest, desfășurată în orașe precum Berlin, Dresda, Mainz și Hanovra, servește ca un indicator clar al cotei de alarmă privind sprijinul public considerabil pentru AfD.

Reacția determinată a societății civile în apărarea valorilor democratice:

În fața clădirii parlamentului Reichstag din Berlin, peste 150.000 de oameni s-au strâns sub sloganul „Suntem Paravanul”, exprimându-și opoziția față de extremismul de dreapta și susținerea lor pentru democrație. Cancelarul Olaf Scholz a subliniat importanța acestor proteste, numindu-le „un semnal puternic în favoarea democrației și a constituției noastre„.

Partidele tradiționale din Germania văd o foarte mare problemă în succesul AfD. Se tem, mai precis, că acesta ar putea câștiga în alegerile statale din Germania de Est din septembrie. Cu toate că sondajele recente indică o ușoară scădere a sprijinului pentru AfD, impactul protestelor și schimbarea atitudinii publicului sunt evidente.

Expertul Jakob Springfeld subliniază că a fost șocat că protestele masive împotriva extremei drepte au început atât de târziu. Declarația are în vedere succesul înregistrat de AfD în comunitățile mai mici. Cu toate acestea, el adaugă că actualul val de proteste oferă speranța de schimbare în această privință.

Raportul recent care dezvăluie participarea unor membri de rang înalt ai AfD la discuții despre deportarea în masă a cetățenilor de origine străină a alimentat și mai mult nemulțumirea publicului. Totuși, co-președintele AfD, Tino Chrupalla, avertizează că protestatarii nu ar trebui să fie manipulați pentru a devia atenția de la problemele reale ale țării.

Conform sondajului Forsa, AfD a rămas pe locul al doilea în spatele principalei formațiuni de opoziție, Uniunea Creștin-Democrată conservatoare, cu 32%, în timp ce Socialiștii Democrați – de centru-stânga – ai lui Scholz s-au clasat pe locul trei cu 15%.

În ciuda scăderii ușoare a sprijinului pentru AfD, partidul rămâne o forță politică relevantă în Germania. Întrebarea cheie rămâne dacă aceste proteste vor reuși să schimbe cursul evenimentelor și să influențeze opțiunile electoratului în favoarea democrației și a valorilor tradiționale ale țării.

Fiindcă, peste tot în Europa, extrema-dreaptă e într-un avânt nebun.