Grupări de hackeri ruși au atacat site-urile unor instituții din România 

Publicat: 17 mart. 2024, 06:08, de Bogdan Radulescu, în POLITICĂ , ? cititori
Grupări de hackeri ruși au atacat site-urile unor instituții din România 
Grupari de hackeri rusi au atacat site-urile unor institutii din Romania 

Directoratul Național de Securitate Cibernetică a anunțat că România a fost ținta unor cyber-atacuri de tip DDoS îndreptate împotriva unor organizații din sectorul financiar-bancar, cât și asupra unor instituții publice.

Directoratul cercetează ca să stabilească cu exactitate proveniența atacurilor cibernetice.  Singura informație distribuită de organismul care se ocupă de securitatea cibernetică a României este că există suficiente patternuri digitale care indică faptul că în aceste atacuri a fost implicată o grupare afiliată serviciilor de informații ale Rusiei, auto-intitulată NoName057.

Hackeri ruși au atacat site-urile unor instituții din România

Analiștii serviciilor occidentale de informații spun că NoName057 este un grup de hackeri pro-ruși care a lansat în martie 2022 o campanie de atacuri cibernetice asupra agențiilor guvernamentale, mass-media și companiilor private ucrainene, americane și europene, pe fundalul războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei.

Gruparea de hackeri ruși se răzbună pe insitituțiile occidentale pentru ajutorul acordat Kievului și pe sancțiunile impuse Rusiei. Grupul NoName057 este responsabil și de campania de intimidare și amenințări adresate mass-media din Ucraina care anchetează crimele în masă săvârșite de armata rusă pe teritoriul ucrainean. Acesta este doar unul dintre cele aproximativ 80 de grupuri de hackeri proruși care atacă instituții din țări care susțin Ucraina.

Potrivit unui mesaj din partea purtătorului de cuvânt al Directoratului Național de Securitate Cibernetică, ținta atacurilor cibernetice au fost, printre altele, site-urile unor bănci din România: BCR, Banca Transilvania și Alpha Bank.

Atacurile cibernetice au început imediat după ce Parlamentului European a dat o rezoluție prin care cerea ca Rusia să returneze integral tezaurul României. În plenul forului legislativ european, eurodeputații au cerut ca instituții europene să sprjine toate demersurile României pentru recuperarea tezaurului românesc.

Un atac cibernetic de tip DDoS (distributed denial-of-service) este o o infracțiune comisă în mediul online și care presupune blocarea intenționată a traficului normal al unui server.

Acest lucru se realizează prin inundarea site-ului respectiv cu un virus care declanșează un tsunami informațional și un trafic internet incredibil pe infrastructura rețelelor publice sau private. Un asemenea atac ciubernetic semănă cu o aglomerare a traficului rutier, ivit pe neașteptate, care blochează o autostradă și împiedică participanții să mai ajungă la destinație.