Grupul finlandez Nokian Tyres va construi o fabrică de anvelope în România

Publicat: 01 nov. 2022, 15:27, de Cezar Amariei, în Business , ? cititori
Grupul finlandez Nokian Tyres va construi o fabrică de anvelope în România

Compania finlandeză Nokian Tyres a anunțat marți că va investi 650 de milioane de euro pentru a construi o nouă fabrică de anvelope pentru autoturisme în România.

Construită pentru a produce 6 milioane de anvelope pe an, uzina din România urmează să înlocuiască o parte din producția pierdută prin renunțarea la fabrica din Rusia, acum cesionată, care avea capacitatea anuală de a produce 17 milioane de anvelope pentru autoturisme.

Conform Reuters, Nokian a declarat săptămâna trecută că a semnat un acord de vânzare a operațiunilor sale din Rusia producătorului local de petrol Tatneft PJSC pentru 400 de milioane de euro, o decizie declanșată de invazia Ucrainei de către Moscova în acest an.

Beneficiile României

Noua fabrică va permite companiei „să înceapă să construiască noile anvelope Nokian fără Rusia”, a declarat directorul executiv Jukka Moisio.

„Această investiție este o decizie strategică semnificativă care ne permite creșterea viitoare”, a adăugat CEO-ul.

Noua platformă, pe care Nokian își propune să realizeze prima fabrică cu emisii zero de CO2 din industrie, va angaja 500 de oameni.

Nokian a declarat că a ales Oradea, în nord-vestul României, deoarece era amplasată convenabil pentru a vinde anvelope în Europa Centrală, iar în apropierea amplasamentului era disponibilă energie verde.

Cu primele anvelope estimate a fi produse în a doua jumătate a anului 2024, producția comercială este de așteptat să înceapă la începutul anului 2025, au transmis reprezentanții companiei printr-un comunicat de presă.