Grupul OPEC vrea să reducă producția de petrol pentru a nu lăsa prețul barilului să scadă

Din dorința de a menține ridicat prețul barilului de petrol, statele din Grupul OPEC+, adică cele mai multe țări producătoare de țiței din lume, au decis cea mai mare reducere a producției de la pandemie din 2020.

OPEC+ (13 state membre plus 10 state aliate) a decis scăderea cu două milioane de barili pe zi a producției din noiembrie, volum care nu înseamnă prea mult procentual, având în vedere că producția zilnică se ridică la circa 90 milioane barili la nivel global, dar va elimina presiunile pe scăderea cotației. În ciuda faptului că SUA și alte state cer o producție mai mare de petrol.

„Decizia este tehnică, nu politică”, a afirmat ministrul Energiei din Emiratele Arabe Unite, Suhail al-Mazroui.

Cotaţia barilului de ţiţei a scăzut la aproximativ 90 de dolari, de la 120 de dolari în urmă cu trei luni, din cauza temerilor privind recesiunea, a majorării dobânzilor şi a aprecierii dolarului.

SUA au făcut presiuni asupra OPEC să nu reducă producţia, au declarat pentru Reuters surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul.

„Preţurile mai ridicate ale petrolului, dacă sunt determinate de reduceri semnificative ale producţiei, vor irita probabil Administraţia Biden înaintea alegerilor. Ar putea exista noi reacţii politice din partea SUA, inclusiv eliberarea suplimentară a unor stocuri strategice”, susţin analiştii de la Citi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Cine este șeful de serviciu secret care s-a înrolat la AUR

Partidul lui George Simion a început să atragă ca un magnet o serie de rezerviști militari, iar de curând a făcut o achiziție de...

Cine este diva care-l strunește pe Sebastian Burduja la Ministerul Energiei

De când a ajuns ministru al Digitalizării și acum al Energiei, deputatul PNL Sebastian Burduja este nedespărțit, atât în țară, cât și în străinătate,...