Imagini groaznice din compania de un miliard de euro profit: plouă pe instalații, pale pescuite din Olt, folii, burlane, jgheaburi

Publicat: 24 nov. 2023, 12:00, de Cristian Matache, în ECONOMIE , ? cititori
Imagini groaznice din compania de un miliard de euro profit: plouă pe instalații, pale pescuite din Olt, folii, burlane, jgheaburi

”Omori mentenanța, omori instalațiile, crești prețul la energie fără noimă și faci profit de un miliard de euro”, acesta pare să fie secretul succesului fără măsură a Hidroelectrica, perla coroanei energiei românești.

La jumătatea acestei luni, informația făcea ocolul întregii prese economice și nu numai: Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie electrică din România şi cea mai mare companie de la Bursa de Valori Bucureşti, a anunţat un profit net de 5,2 miliarde de lei în primele nouă luni din 2023, în creştere cu 42% faţă de rezultatul net de 3,65 miliarde de lei din ianuarie-septembrie 2022! Practic, la nouă luni s-a depășit miliardul de euro profit cu perspective și mai sus la finalul anului, mai ales acum când Hidroelectrica a profitat de închiderea unui reactor în plină furtună și a asigurat o vreme jumătate din producția de energie a țării.

Hidroelectrica este considerată perla coroanei energiei românești. Este producătorul celui mai ieftin curent din țară și în ultimul an a devenit un furnizor foarte activ pe piața de energie, capturând o bună parte din clienții tradiționali ai Enel, de exemplu.

Dacă intrăm în profunzimea afacerilor Hidroelectrica, vom descoperi o realitate total diferită de luciul dat de miliardul de euro profit care se vede din afară.

70% din instalațiile Hidroelectica sunt depășite, investițiile în noi capacități și în reparațiile celor existente s-au redus la minim după ieșirea din insolvență, mentenanța nu primește mai mult de 4-5% din buget, în condițiile în care companii similare din afară alocă și până la 20% din buget. Dacă nu faci investiții, nu plătești mentenanța, lași instalațiile să putrezească la propriu, te lansezi pe o piață nouă cu prețuri mai competitive decât cele ale concurenței pentru că dispui de un avantaj prin faptul că ai costuri mai mici la producție, nu e normal să faci un morman de bani?

”Omori mentenanța, omori instalațiile, crești prețul la energie fără noimă și faci profit de un miliard de euro”, pare să fie moto-ul de acum al Hidroelectrica.

Instalațiile Hidroelectrica arată jalnic

În lipsa mentenanței, a investițiilor, instalațiile Hidroelectrica arată jalnic. PUTEREA vă va prezenta mai jos câteva exemple cu instalații pe care se scurge apa de ploaie, cu pale de la rotor pescuite în râul Olt, cu tot felul de improvizații cu folii de plastic, burlane și jgheaburi etc.

”De mai bine de 10 ani încoace, Hidroelectrica nu face altceva decât să ia decizii împotriva interesului sectorului hidroenergetic, împotriva siguranței în funcționare a Sistemului Energetic Național.

De la descălecatul infractorului, dovedit și condamnat, Remus Borza, Hidroelectrica, prin toate conducerile sale, a stopat tot ce înseamnă investiții în domeniul hidroenergetic frustrând România de capacități de producere de energie verde.

Iar numirea în funcția de Director IT Hidroelectrica a lui Yugo Neumorni, nimeni altul decât omul lui Vitali Matsistki, individul cu afinități KGB, în legătură directă la Medvedev, este dovada cea mai clară a servirii intereselor Rusiei în detrimentul celor ale României și ale UE (Neumorni a lucrat la Hidroelectrica din 2014 până în 2019, iar Matsistki e patronul Alro Slatina, n.r.).

Și ca și cum n-ar fi fost suficient că au servit direct interesul Rusiei, conducerea Hidroelectrica a redus la 1/3 lucrările de mentenanță în centralele hidroelectrice.

Mai grav însă, este că și actuala conducere a Hidroelectrica refuză să semneze Acordul Cadru pentru lucrările de mentenanță, punând sub semnul întrebării funcționarea în siguranță a centralelor hidro, aflate și așa într-un ridicat grad de uzură“, susține inginerul Cristinel Popescu, liderul de sindicat de la Porţile de Fier.

Și ca să facă dovada celor de mai sus, Popescu a exemplifict prin trei argumente foto:

1. calcită pe panou electric, la Porțile de Fier.

2. Porțile de Fier pe timp de ploaie

3. La pescuit de pale din apa Oltului, la SH Râmnicu Vâlcea. Se pare că au plecat palele rotor la înot pe Olt.

Și asta nu e totul. La SH Râmnicu Vâlcea imaginile sunt crunte: Tot felul de improvizării cu folii din plastic, cu jgheaburi, cu burlane, și plouă pe instalații iar profitul este de 1 miliard de euro.

Sindicaliștii de la Hidroserv, societatea filială a Hidroelectrica, care asigură servicii de mentenanță pentru producătorul de energie, reclamă faptul că actuala conducere nu semnează Acordul Cadru, care prevede lucrările ce vor fi efectuate în următorii patru ani. Acordul a fost negociat pe timpul cât șeful Consiliului Director a fost Bogdan Badea. Acum, Badea, din funcția de șef al investițiilor la Hidroelectrica, refuză să semneze acest acord pe motiv că blochează investițiile companiei.

Mai jos prezentăm cheltuiala cu mentenanța prevăzută în Acordul Cadru negociat, dar încă nesemnat. Aceste cheltuieli nu depășesc 5% din bugetul Hidroelectrica, în timp ce la companiile din Occident acestea pot fi și de 20-25%. Pentru că nu sunt bani, nu e de mirare că instalațiile ajung precum cele prezentate mai sus.