Impozitarea bacșișului. Câți bani a adus această măsură la buget în 5 luni

Publicat: 15 iul. 2023, 21:00, de Florentin Lucaniuc, în ECONOMIE , ? cititori
Impozitarea bacșișului. Câți bani a adus această măsură la buget în 5 luni

Încasările statului din impozitul pe bacșiș, taxă reglementată de la 1 ianuarie anul acesta, se ridică după 5 luni la aproape 6 milioane de lei.

Peste jumătate din sumă, adică 3,2 milioane de lei, reprezintă impozit reținut și virat de barurile și restaurantele din București, în perioada ianuarie-mai.

La cealaltă extremă, în județul Vaslui s-a plătit în aceeași perioadă un impozit totalizând 2.583 de lei, adică o medie de numai 517 lei pe lună, potrivit datelor analizate de Profit.ro.

Guvernul a calculat în bugetul pentru acest an venituri de 95 de milioane de lei din impozitarea bacșișului, o sumă pe care la momentul respectiv a apreciat-o ca fiind o estimare pesimistă.

Cu doar 6 milioane de lei în primele cinci luni ale anului, planul Guvernului nu pare să fie realizabil, iar bugetul se confruntă cu probleme în ce privește încasarea veniturilor planificate.

Mulți clienți continuă să plătească bacșiș cash, neevidențiat pe bon, considerându-l un cadou pentru chelner, din care statul nu va încasa 10%.