În curând, prelevarea de sânge fără ace și fără durere?

Publicat: 17 feb. 2024, 22:54, de Magda Marincovici, în Sănătate , ? cititori
În curând, prelevarea de sânge fără ace și fără durere?
foto: e-medicina.md

O firmă americană  a conceput un aparat capabil să preleveze circa 6-18 picături de sânge printr-o nouă metodă nedureroasă.

Aparatul BF MiniDraw Collection System a primit deja undă verde din partea Food and Drug Administration (FDA), agenția federală pentru sănătate din SUA, transmite BFMTV.  

Picăturile de sânge sunt prelevate direct din sistemul vascular capilar: vasele de sânge minuscule mult mai mici comparativ cu venele. Prelevarea se face din vîrful degetului . Este o procedură mai puțin invazivă și mai puțin dureroasă. Eșantioanele prelevate prin această metodă ar putea fi folosite pentru a măsura nivelul colesterolului sau al insulinei.

Aparatul conceput de firma americană dispune de două atuuri majore. Pe lîngă aspectul plăcut pentru persoanele testate, el poate permite simplificarea accesului la îngrijiri medicală, fără a mai necesară testarea într-un laborator.

Sistemul de prelevare  BD MiniDraw permite prelevarea de sânge, de exemplu, într-o farmacie mai curând decât într-un laborator, precizează Dave Hickey, vicepreședintele firmei producătoare, într-un comunicat de presă.

Cu ajutorul acestui aparat, firma producătoare veche de peste un secol, cunoscută pentru kit-urile pentru Covid, speră să  câștige pe piața de profil circa cinci miliarde de dolari. Dar sunt unii care deja sunt sceptici. În anii 2000, un start-up din Silicone Valley promitea deja că va scăpa lumea de ace, în care testele ar putea fi rapide și mai ieftine.