INS ține la secret producția la trei alimente de bază: “Sunt date confidențiale”. Exclusiv

Publicat: 21 iun. 2023, 07:00, de Viorela Pitulice, în News , ? cititori
INS ține la secret producția la trei alimente de bază: “Sunt date confidențiale”. Exclusiv

România este dependentă de importuri la trei produse agroalimentare autohtone de bază, în proporții care reprezintă peste 90% din consum, cu toate că există și producție internă. N-am putut, însă, afla de la Institutul Național de Statistică (INS) ce volum are aceasta, pentru că datele sunt ‘’confidențiale’’.

Cele trei produse pentru care INS ține la secret datele sunt zahărul, orezul și peștele, alimente de bază pentru români. Poate n-am fi aflat niciodată cât de gravă este situația, dacă n-ar fi fost o întrebare înregistrată la Camera Deputaților, în 2023, de către deputatul Georgel Badiu.

Concret, acesta a cerut informații cu privire la situația importurilor de produse alimentare în perioada 2021-2022 cu referire directă la produsele agroalimentare autohtone de care țara noastră depinde în proportie de peste 70% din importuri.  

Răspunsul a venit din partea Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) și poartă semnătura secretarului de stat la acea dată – Dragoș Costin Telehuz.

Astfel, din analiza schimburilor comerciale internaționale derulate la nivelul României în perioada 2021 – 2022 rezultă trei produse agroalimentare autohtone pentru care țara noastră depinde de importuri de peste 70%, se arată în răspunsul primit de la MADR.

Este vorba de:

  • Zahăr, care se importă în proporție de peste 90% din necesatul de consum (consum uman și prelucrare industrială)
  • orez, care a fost importat la nivelul anului 2021 în proporție de 140% din necesarul de consum
  • pește, care reprezintă al treilea produs importat la nivelul anului 2021 în proporție de 93% din necsarul de consum.

Importuri de milioane de euro

Din păcate, tot ce am reușit să aflăm de la INS a fost legat de schimburile comerciale (import-export), despre producție nimic, în afară de datele pentru zahăr valabile pentru anul 2021.

Datele referitoare la producția de zahăr realizată în anul 2021 sunt următoarele:

– zahăr alb rafinat în formă solidă, obținut din zahăr brut de import – 131 538 tone

– zahar alb rafinat din sfeclă de zahăr: 113 879 tone.       

“Restul datelor privind producția realizată în 2021 și 2022, referitoare la zahăr, pește și orez sunt confidențiale și nu pot fi diseminate”, se arată în răspunsul primit de la INS.

Cum nici nivelul consumului nu l-am putut afla, trebuie să ne mulțumim cu importurile din 2022:

  • Zahăr din trestie sau din sfeclă și zaharoză chimic pură, în stare solidă –  511 223 tone în valoare de 291 milioane euro.
  • orez –  126 711 tone în valoare de 81,6 milioane euro
  • pești și crustacee 81 495 tone în valoare de 309 milioane euro.