Întâlnire decisivă: liderii Coaliției stabilesc ziua prezidențialelor

Publicat: 25 iun. 2024, 08:46, de Andrei Ceausescu, în POLITICĂ , ? cititori
Întâlnire decisivă: liderii Coaliției stabilesc ziua prezidențialelor

Liderii coaliției PSD-PNL se întâlnesc marți pentru a discuta despre data alegerilor prezidențiale, în contextul divergențelor dintre cele două partide cu privire la calendarul electoral. Această discuție a avut loc înaintea ședinței de guvern de miercuri, în cadrul căreia trebuia să fie adoptată o hotărâre referitoare la data alegerilor.

Premierul Marcel Ciolacu i-a cerut vineri ministrului Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, să pregătească proiectul hotărârii de guvern privind alegerile prezidențiale. Acesta a menționat că, în urma deciziilor luate în cadrul coaliției, data primului tur de scrutin va fi stabilită pentru 15 sau 29 septembrie în săptămâna următoare.

Liberalii doresc ca alegerile să aibă loc în luna decembrie, în timp ce social-democrații insistă pentru septembrie. Președintele PNL, Nicolae Ciucă, a subliniat că există mesaje din partea cetățenilor conform cărora organizarea alegerilor în septembrie ar putea fi percepută ca fiind grăbită, fără a ține cont de importanța funcției prezidențiale.

Liberalii se tem că, dacă ar consimți la organizarea alegerilor în septembrie, favorit în această cursă ar fi Marcel Ciolacu, deoarece ar putea beneficia de toate măsurile sociale cu impact electoral, inclusiv majorările de pensii și salarii.

În schimb, președintele PSD, Marcel Ciolacu, a anunțat că nu va candida la funcția de președinte din partea PSD în luna decembrie. El a declarat că la începutul lunii iulie, PSD va organiza un congres pentru alegerea prezidențiabilului.