Intervenție chirurgicală pe creierul unui făt, direct în pântecele mamei

Publicat: 10 mai 2023, 17:30, de Magda Marincovici, în Sănătate , ? cititori
Intervenție chirurgicală pe creierul unui făt, direct în pântecele mamei

La Boston, o echipă de chirurgi a realizat cu succes o intervenție chirurgicală de excepție, în cazul unui copil care se afla încă în pântecele mamei. Intervenția a fost necesară pentru tratarea unei malformații vasculare cerebrale care afecta fătul, un anevrism al venei lui Galen. Rezultatele operației au fost publicate joi, 4 mai, în revista Stroke, transmite BFMTV.

Această boală, care apare atunci când vena lui Galen nu se dezvoltă în mod corect, poate să ducă la o malformație care determină ”o creștere importantă a debitului și a presiunii în venele malformației și ale creierului, explică site-ul CHU din Lausanne, Elveția.

Părinții, Derek și Kenyatta Coleman, din Louisiana, au declarat la CNN că despre malformația copilului lor au aflat în a 30-a săptămână de sarcină, după o ecografie.

Mi s-a spus că este o problemă legată de dezvoltarea creierului bebelușului și, de asemenea, că inima lui era mărită”, a declarat tânăra mama la CNN.

După ce s-a stabilit diagnosticul, cuplul a decis de a participa la un test clinic inedit, realizat de două spitale: Brigham and Women’s Hospital și Boston Children’s Hospital.

Intervenția chirurgicală a avut loc la 15 martie anul acesta.

Bebelușul era un candidat ideal pentru această intervenție: încă nu avea probleme de insuficiență cardiacă, nu avea leziuni ale creierului. Dar malformația devenea din ce în cea mai mare”, a indicat la BFMTV Carol Benson, radiolog la  Brigham and Women’s Hospital, care a luat parte la operație. Acesta mai precizează că, dacă nu se intervenea, bebelușului ar fi putut avea probleme la nivelul creierului sau chiar ar fi putut muri.

Pentru reușita intervenției chirurgicale au fost luate măsuri speciale. Mai întâi, a fost necesar să se asigure că bebelușul este în poziția adecvată, cu capul spre peretele abdominal al mamei. După ce s-a confirmat poziția corectă, a fost realizată o primă injecție  pentru a menține fătul pe loc, o secundă pentru atenuarea durerii.

Apoi, i s-a pus un cateter printr-un ac, trecând prin peretele abdominal al mamei, destinat să umple vena și deci să încetinească fluxul sanguin și a reduce presiunea. Chirurgii au fost ghidați prin ultrasunete. Imediat după intervenția chirurgicală, semnele vitale ale copilului s-au îmbunătățit.

Denver Coleman a născut două zile mai târziu, în săptămâna a 34-a de sarcină. După naștere, fetiția nu a mai avut nevoie de tratamente specifice, de exemplu, medicamente pentru susținerea funcției cardiace. La două luni de la naștere, copilul este bine și examenele neurologice sunt normale.

Bebelușul este bine, nu mai are nevoie de tratament și nu mai este prevăzută nicio intervenție chirurgicală. Respiră singură, mănâncă bine și ia în greutate, a declarat la BFMTV doctorul Carol Benson.

Deși efectuarea unei operației intrauterine în cazul unui copil nu este o premieră, totuși cea realizată la Boston este una dintre primele intervenții destinate să trateze un anevrism al venei lui Galen.

De regulă, copiii detectați cu această malformație sunt tratați după venirea lor pe lume, dar, din păcate, adesea prea târziu.

40% dintre copiii cu această malformație mor la scurt timp după naștere, a declarat pentru CNN dr. Darren Orbach, radiolog la Spitalul pentru copii din Boston, atunci când ei nu au tulburări neurologice grave.

Așadar, tratarea malformației direct în uterul mamei reprezintă o imensă speranță de salvare a multor copii.