Interzis la exportul de miei și viței de anul viitor? Ce scrie în proiectul de lege inițiat de Cîțu și Vela

Publicat: 05 ian. 2023, 14:32, de Victor Scarlat, în ACTUALITATE , ? cititori
Interzis la exportul de miei și viței de anul viitor? Ce scrie în proiectul de lege inițiat de Cîțu și Vela

Primele animale care vor scăpa de export, începând cu 1 martie 2024, ar urma să fie mieii și vițeii neînțărcați, potrivit unui proiect de lege iniţiat de fostul premier Florin Cîţu şi de fostul ministru de Interne, Marcel Vela, prin care se propune interzicerea exportului animalelor vii către statele terţe UE, arată Animals International.

‘’Vara 2024 ar urma să fie și prima când exporturile vor fi complet suspendate, stresul termic fiind principala cauză de suferință extremă și mortalitate ridicată în timpul transportului. La 1 ianuarie 2025 se va pune capăt exportului de animale vii pentru îngrășat și sacrificare către toate destinațiile, iar de la 1 mai 2025 se vor opri și animalele vii exportate pentru reproducție, dar nu și exportul de material genetic pentru reproducție”, se arată într-un comunicat al ONG-ului.

Animals International susține proiectul de lege inițiativa Senatului României de a dezbate proiectul de lege pentru înlocuirea graduală a exportului de animale vii cu cel de carne până în anul 2025. Totodată, organizația contrazice poziția PSD care respinge proiectul.

”PSD este în eroare. Toate țările către care România exportă animale vii importă deja și carne. Țara noastră are abatoare neutilizate care pot onora comenzile din țările terțe. Există de asemenea ceritificatori Halal și Kosher în România. Proiectul de lege este unul echilibrat care oferă suficient timp Guvernului să sprijine fermierii din România și să renegocieze contractele actuale cu țările terțe care actualmente sunt păguboase pentru România. Paguboase pentru că ANSVSA nu s-a obosit să facă contracte pentru produse cu valoare adăugată ci a dat animale vii fără să clipească. Și o face doar către țări arabe și Israel. Dar piața globală este mult mai mare și mai ofertanță. În acest moment, de exemplu, SUA și China oferă prețuri mult mai mari la carnea de ovine decât țările unde exporta România în prezent”, afirmă Gabriel Păun, directorul Animals International.

Concurență neloială

Mai mult, țările de destinație au început să facă o concurență neloială. De exemplu, Iordania oferă subvenții pentru fiecare animal importat din România, tocmai pentru a forța obținerea de valoare adăugată în propria țară, precizează Animals International.

Iordania a scăzut timpul la raft pentru carne de la 14 zile (normalul internațional) la doar 3 zile fără să existe vreo dovada sanitar-veterinară care să justifice măsura. ”Aceasta blochează practic României și altor țări să mai exporte carne în Iordania și este rezultatul proastelor negocieri. Rezultatul este dezastruos. Carnea nevândută și încă bună pentru consum este aruncată în prezent în gropi comune”, susține Gabriel Păun.

România exportă anual peste 2 milioane de ovine și bovine vii. Dacă aceste animale ar fi sacrificate în țară și s-ar exporta carnea, România ar câștiga 5311 locuri de muncă și o valoare adăugată de 46 milioane de euro anual, mai arată Animals International, care citează un raport realizat de analistul economic Claudiu Cazacu.

Ce măsuri Guvernamentale cere Animals International

  • Alocarea de fonduri pentru operaționalizarea legii 236/2020 care instituie acordarea unei prime la comercializarea produselor agricole primare. Actuala guvernare a blocat până în prezent aplicarea acestei legi prin nealocarea de fonduri.
  • Să trimită atașați comerciali competenți în țările terțe pentru negocierea de acorduri bilaterale care includ doar comerț de produse agricole cu valoare adăugată și deschiderea de noi piețe cu aceste produse. ANSVSA nu trebuie să mai negocieze acorduri economice cu țări terțe.
  • Stimularea afacerilor autohtone cu produse secundare rezultate din zootehnie (lână, organe, piele etc). Pe lângă utilizarea în confecții, lâna este și un excelent izolator termic pentru construcții.

La nivel european, Comisia revizuiește în prezent Regulamentul pentru bunăstarea animalelor în timpul transportului. Unele State Membre au decis să nu mai aștepte acest Regulament și au impus propriile exigențe. Cel mai recent, Germania a sistat certificatele de export pentru animalele destinate sacrificării și reproducției, iar Austria nu mai exportă animale pentru sacrificare, susține Animals International.