Klaus Iohannis, de la Strasbourg „Nu sunt împotriva unor comasări de alegeri”

Publicat: 07 feb. 2024, 13:42, de Andrei Ceausescu, în POLITICĂ , ? cititori
Klaus Iohannis, de la Strasbourg „Nu sunt împotriva unor comasări de alegeri”

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, miercuri, despre scenariile privind comasarea alegerilor, că patru runde de alegeri este foarte mult.

Klaus Iohannis a declarat de la Strasbourg, înaintea discursului pe care l-a ținut în Parlamentul European, că nu este împotriva unor comasări de alegeri, dacă se face bine, dacă se organizează din timp şi se anunţă, fiind o metodă de a reduce numărul de scrutine.

”Alegerile  vor avea loc toate în acest an. Patru runde de alegeri este foarte mult, care cu care se pot comasa, în mod legal, corect şi constituţional va elucida Guvernul şi coaliţia de guvernare. Eu nu sunt împotriva unor comasări de alegeri, dacă se face bine, dacă se organizează din timp şi se anunţă, este o metodă de a reduce numărul de scrutine”, a spus preşedintele Klaus Iohannis, la Strasbourg. 

Declarațiile lui Iohannis vin în contextul în care liderii PSD și PNL au discutat și ar fi agreat un calendar complet al celor patru tipuri de alegeri din 2024. Astfel, europarlamentarele ar urma să fie comasate cu alegerile locale și să aibă loc în 9 iunie, iar în noiembrie alegerile parlamentare ar putea fi organizate împreună cu primul tur al alegerilor prezidențiale. Pornind de la acest consens, în Coaliție se negociază în continuare „modul în care PSD și PNL vor construi viitoarea guvernare”, mai spun sursele citate.

De menționat este că până în 2004, când mandatul președintelui României era de patru ani, alegerile parlamentare s-au organizat împreună cu primul tur la prezidențiale. După aceea a intrat în vigoare prevederea prin care mandatul președintelui este de 5 ani, iar cele două tipuri de alegeri nu s-au mai suprapus niciodată.

Deputatul PNL Gabriel Andronache a anuntat deja ca procedura comasarii alegerilor este „cat se poate de democratica”.

”Procedura comasarii alegerilor este cat se poate de democratica deoarece a fost si este practicata cu caracter extins la nivelul Uniunii Europene, in tari cu democratie consolidata. Dovada: comasarea este expusa pe pagina electronica oficiala a Parlamentului European care prezinta in extenso aceasta procedura”, arata Andronache, membru in comisia juridica.