ISU a montat gratuit primele detectoare de fum în casele românilor

Publicat: 09 apr. 2024, 13:59, de Cezar Andrei, în SOCIAL , ? cititori
ISU a montat gratuit primele detectoare de fum în casele românilor
ISU a montat gratuit primele detectoare de fum în casele românilor

ISU a montat gratuit primele detectoare de fum și monoxid de carbon în casele românilor. Weekend-ul trecut, pompierii ISU, împreună cu reprezentanți ai E.ON și Delgaz Grid au mers în casele unor familii din județul Timiș pentru a monta aceste dispozitive, ca parte a campaniei de conștientizare a pericolelor de incendiu, ”Detector pentru viață”.

Localitățile în care au fost montate primele detectoare de fum și monoxid de carbon sunt Poieni, Crivina de Sus, Sânpetru Mare, Șipet, Moravița, Bethausen, Pietroasa, Fărășești și Liebling. Activitatea va continua și în perioada următoare, în cele 15 localități din județul Timiș, unde s-au înregistrat cele mai multe intervenții în urma incendiilor produse la locuințe, potrivit unui comunicat al IGSU.

Luni, 8 aprilie, campania s-a extins și în județul Suceava unde alte gospodării din 15 comune sunt în plan să fie dotate cu astfel de echipamente de protecție.

Acțiunile vor continua, în această etapă, și în județele Brașov și Mureș, urmând ca ulterior și localitățile stabilite din celelalte 16 județe incluse în program să fie beneficiarele detectoarelor de fum și de monoxid de carbon care salvează vieți și protejează bunuri.

Campania ”Detector pentru viață”, lansată de DSU, IGSU, E.ON și Delgaz Grid la începutul acestui an, în cadrul parteneriatului ”Împreună pentru siguranță”, vizează instalarea, cu titlu gratuit, a 7.500 detectoare de fum și 2.500 detectoare de monoxid de carbon în locuințe particulare din 20 de județe: Alba, Brașov, Botoșani, Caraș-Severin, Călărași, Covasna, Dâmbovița, Harghita, Hunedoara, Iași, Maramureș, Mureș, Neamț, Olt, Suceava, Teleorman, Timiș, Tulcea, Vaslui și Vrancea, zone în care, conform statisticilor, de-a lungul timpului s-au înregistrat cele mai multe incendii la locuințe, soldate chiar cu pierderi de vieți.

Campania își propune să evidențieze importanța montării unor astfel de dispozitive cu rol de avertizare, care să semnaleze imediat apariția unui incendiu sau a scăpărilor de gaz în spațiile în care sunt amplasate. De aceea, ele pot avea un rol decisiv în limitarea efectelor unui incendiu sau pot preveni o acumulare de gaz cu consecințe dezastruoase.

Potrivit statisticilor, în 2023, au avut loc peste 6.600 de incendii la locuințe (în medie 18 pe zi) în România. În urma evenimentelor, 1.125 de persoane au fost afectate, iar 268 dintre acestea și-au pierdut viața.