Italienii de la Enel n-au părăsit complet România. Fac afaceri cu ”moștenitorii” PPC

Publicat: 13 mai 2024, 07:42, de Cristian Matache, în Business , ? cititori
Italienii de la Enel n-au părăsit complet România. Fac afaceri cu ”moștenitorii” PPC

O firmă în care Enel deține jumătate dintr-o companie care activează încă în România și care face afaceri chiar cu PPC, firma la care a vândut activele locale din energie. 

Cei trei operatori de distribuție a energiei electrice deținuți de grecii de la PPC – Rețele Electrice Muntenia, Rețele Electrice Dobrogea și Rețele Electrice Banat – au primit o singură ofertă la licitația pentru achiziționarea a sute de mii de contoare inteligente, necesare pentru măsurarea consumului și producției de energie electrică a clienților. Oferta a venit de la Gridspertise, o companie specializată în furnizarea de servicii pentru operatorii de rețele electrice, deținută în proporție de 50% de Enel, fostul proprietar al distribuitorilor români.

Gridspertise are o subsidiară în România de aproximativ doi ani și jumătate, care a înregistrat un profit net de 9,86 milioane lei și venituri de peste 39 milioane lei în 2022. Compania va livra un număr maxim de 303.000 de contoare inteligente, dintre care peste 254.000 monofazate și aproximativ 46.000 trifazate, precum și 3.700 de concentratoare complet echipate. Valoarea totală a achiziției este estimată la 24,25 milioane de euro plus TVA, potrivit Profit.ro. Enel deține Gridspertise împreună cu un  fond de investiții administrat de asset-managerul private equity CVC.

Fiecare dintre cei trei operatori de distribuție dorește să încheie un acord-cadru cu Gridspertise, cu o durată de 12 luni. Achiziția contoarelor inteligente este o parte importantă a eforturilor operatorilor de a moderniza infrastructura rețelelor electrice și de a îmbunătăți eficiența energetică. Contoarele inteligente vor permite operatorilor să colecteze date mai detaliate despre consumul de energie electrică, ceea ce le va permite să optimizeze rețelele și să ofere tarife mai flexibile clienților.

Practic, afacerile Enel din România n-au dispărut complet după ce italienii au vândut distribuția, producția și furnizarea de energie la grecii de la PPC.

Puncte cheie:

  • Distribuitorii de energie electrică din România achiziționează 303.000 de contoare inteligente.
  • Oferta câștigătoare a venit de la Gridspertise, o companie deținută parțial de Enel.
  • Valoarea totală a achiziției este estimată la 24,25 milioane de euro plus TVA.
  • Contoarele inteligente vor permite operatorilor să colecteze date mai detaliate despre consumul de energie electrică și să optimizeze rețelele.
  • Implementarea contoarelor inteligente este o etapă importantă în tranziția către o rețea electrică mai inteligentă și mai flexibilă.

PPC din Grecia a cumpărat activele Enel din România dar și amenzile. Una dintre ele e uriașă, de la ANPC.

Curtea de Apel București a respins recent cererea de suspendare a sancțiunii contravenționale aplicate de Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) operatorului economic PPC ENERGIE S.A. (fostă Enel Energie SA), respectiv a amenzii contravenționale în valoare de 52.019.254,19 lei (10.403.850,83 euro), transmite ANPC. 

Acțiunea de suspendare a executării actului administrativ și suspendare a deciziei nr. 16/18.10.2023, parte a Dosarului 7965/2/2023, care se află pe rolul Curții de Apel București a primit, pe 22.12.2023, această decizie de respingere, care are drept de recurs în termen de 5 zile de la data comunicării.

Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a sancționat cu amendă contravențională în valoare de 52.019.254,19 lei (10.403.850,83 euro),  operatorul economic Enel Energie SA, pentru nerespectarea prevederilor art 1, alin 1 (1), lit. a) și b) din OUG 27/2022, privind măsurile aplicabile clienților finali din piața de energie electrică și gaze naturale, în perioada 1.04.2022 – 31.03.2023, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative din domeniul energie cu modificările și completările ulterioare, potrivit unui comunicat de presă.

În urma acțiunii de control desfășurate la jumătatea lunii septembrie, de comisarii ANPC, s-au constatat următoarele aspecte:

–    facturarea consumului lunar al energiei electrice din luna februarie 2023 nu se realizează conform legislației în vigoare, la un preț final al energiei electrice de maximum 0,68 lei/kWh, cu TVA inclus, în cazul în care consumul lunar este cuprins între 93 kWh – 100 kWh, ci la un preț final al energiei electrice mai mare de 0,80 lei/kWh;

– facturarea consumului lunar al energiei electrice în cursul anului 2023 nu se realizează conform legislației în vigoare, pentru consumurile lunare cuprinse între 255,01 kWh și 300 kWh, pentru care primii 255 kWh trebuie facturați la un preț final al energiei electrice de maximum 0,80 lei/kWh, TVA inclus, iar consumul care depăşeşte 255 kWh trebuie facturat la prețul de 1,30 lei/kWh, TVA inclus;

– facturarea consumului lunar al energiei electrice în cursul anului 2023 nu se realizează conform legislației în vigoare, pentru consumurile lunare cuprinse între 100,01 kWh și 255 kWh, care trebuie facturați in integralitate la un preț final al energiei electrice de maximum 0,80 lei/kWh;

Modalitatea de facturare a fost folosită în cadrul facturilor emise aferente consumului de energie electrică, începând cu data de 01.01.2023 și este în vigoare şi în prezent. Aceasta afectează, conform punctului de vedere oficial al Enel Energie SA, 303.196 locuri de consum, pentru lunile ianuarie-august 2023, la o categorie între 19.000 și 44.000 locuri de consum/lună, ceea ce a generat un prejudiciu asumat oficial de operatorul economic, în valoare de aproximativ 3.536.929 lei/lună pentru perioada menționată.

Acest fapt demonstrează că un număr de până la 44.000 de consumatori casnici români sunt afectați direct de calculul defectuos al facturilor, realizat de operatorul economic de la începutul anului până în prezent, potrivit ANPC.

”Având în vedere circumstanțele agravante regăsite în timpul acțiunii de control și faptul că operatorul economic nu a efectuat niciun demers în favoarea consumatorilor, se impune sancționarea companiei Enel Energie SA, conform prevederilor art. 16, alin (1) din OUG 27/2022, privind măsurile aplicabile clienților finali din piața de energie electrică și gaze naturale, în perioada 1.04.2022-31.03.2023, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative din domeniul energiei, amendă contravențională de 1% din cifra de afaceri anuală a operatorului economic, din anul financiar anterior sancționării, respectiv 52.019.254,19 lei (10.403.850,83 euro)”, a anunțat ANPC.

ANPC a spus că OUG nr.27/2022 nu prevede sancțiuni contravenționale complementare, motiv pentru care odată cu amenda aplicată nu se poate dispune o măsură de restituire a sumelor încasate fără temei legal de către operatorul economic.

PPC, noii patroni ai Enel România

Public Power Corporation (PPC), cea mai mare companie energetică din Grecia, la care statul elen este cel mai mare acționar, cu peste 34% din capital, a transmis la jumătatea lunii octombrie 2023 finalizarea tranzacției de achiziție a operațiunilor din România ale grupului italian Enel.

″PPC anunță finalizarea tranzacției prin care a achiziționat participațiile deținute de către Grupul Enel în România, încheind cu succes prima sa extindere majoră pe piața externă. Finalizarea tranzacției reprezintă un eveniment de referință pentru strategia de creștere a PPC, prin achiziționarea unui portofoliu semnificativ de proiecte regenerabile (deopotrivă finalizate și în curs de dezvoltare), dar și a operațiunilor de distribuție și furnizare a energiei electrice din România″, se  spunea într-un comunicat al PPC.