La cine ajunge profitul istoric de 4,4 miliarde de lei de la Hidroelectrica

Hidroelectrica a obținut un profit net istoric în 2022, în unor prețuri mari la energia electrică. 90% din câștig va merge la cei doi acționari ai companiei.

Adunarea Generală Ordinară a Acționarilor Hidroelectrica a decis distribuirea a 90% din profitul istoric de 4,4 miliarde de lei din 2022 către cei doi acționari ai companiei: statul român și Fondul Proprietatea. Astfel, Ministerul Energiei, care deține 80% din capital, va lua 3,1 miliarde de lei, iar FP, cu 20%, va încasa 781 milioane de lei.

Termenul de plată al acestor dividende este 16 iunie, dar nu este tot. Compania va mai plăti în plus dividende de 435 de milioane de lei, ca “surplus din reserve din reevaluare”. În total va plăti aproape 4,33 miliarde de lei drept dividende, potrivit deciziei AGA.

Conform documentului care a însoțit AGOA, Fondul Proprietatea a votat împotrivă.

Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie electrică că din România a terminat anul cu un profit net mai mare decât cel estimat de Fondul Proprietatea, în final 4,4 miliarde de lei, față de circa 4 miliarde de lei.

Cota de 90% a fost instituită de Cabinetul Grindeanu, la începutul anului 2017, pentru a aduce mai mulți bani la buget întrucât programul de guvernare al PSD prevedea creșteri masive de pensii și salarii. Până atunci, cota era de 50%.

Foarte criticată de Opoziție, cota de 90% a rămas și după ce PSD a plecat de la guvernare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Stop joc. PSD și PNL au decis: Braț la braț, la...

Jocurile politice între PSD și PNL privind cele patru rânduri de alegeri de anul viitor au intrat în linie dreaptă și deja cele două...

Directorul Florin Nicolae, pas cu pas, mușamalizează aranjamentul mafiot regizat de...

Directorul general al Agenției Domeniilor Statului (ADS), Florin Nicolae, face eforturi disperate să mușamalizeze aranjamentul mafiot „țesut” de fostul director George Sava, prin care...