La noi, românii, colindele sunt de o excepțională frumusețe literară

Publicat: 24 dec. 2023, 19:00, de Magda Marincovici, în ACTUALITATE , ? cititori
La noi, românii, colindele sunt de o excepțională frumusețe literară

E vremea de colinde și doamna Doina Ișfanoni, cercetător etnolog, invitată la Dialogurile Puterii,  ne introduce în universul plin de înțelesuri al tradițiilor noastre povestite în colinde de o excepțională frumusețe literară.

Domnia sa observă că, da, și tradiția colindei se modifică, dar că nu-și pierde ceea ce are mai frumos la noi, românii: frumusețea literar artistică.

”E normal să se transforme, pentru că, vedeți, tradiția nu este un corset, nu este un dat imuabil pe care trebuie să-l repetăm în tehnicitatea sa. Permanent rămâne, dacă vreți, structura. Rămâne, ca și la om, scheletul … Colinda în textele sale, pentru noi, românii, sunt de o excepțională frumusețe literar artistică. De asemenea, rămâne praxisul, modul de desfășurare că trebuie să umbli din casă în casă, pentru că în fiecare casă sunt oameni care așteaptă să fie vizitați. De asemenea, rămâne, dacă vreți, gestul gazdelor de a oferi, de a dărui pentru această misiune sacră pe care o are ceata de colindători. Respectul maxim, pentru că și ceata aceea se alcătuia din cei mai destoinici feciori. Ei trebuiau să învețe texte extrem de lungi, care sunt colindele. De asemenea, sunt zone în Transilvania, în Banat, unde se ajunge și la 40-50 de colinde pe care trebuiau să le cunoască, fiindcă se deschide colindatul în casa respectivă, spune dna Ișfanoni.

În opinia domniei sale, colindatul cetelor bărbătești reprezintă forma desăvârșită de marcare a sărbătorii Crăciunului.

”Cu tradițiile noastre  ajungem la cea mai expresivă și desăvârșită formă de marcare a sărbătorii Crăciunului prin colindatul cetelor bărbătești. Este o formulă extrem de importantă pentru că ei au o misiune sacră, aceea de a purifica spațiul unde cântă. Au acea misiune ca și preotul, de a menține toate acestea belșugul și sănătatea pe care fertilitatea, fecunditatea animalelor, pe care fiecare gospodar și le dorește, dacă vreți, într-un sistem optim al vieții, într-un timp când urmează să se nască Mântuitorul și, odată cu El, speranța, credința și iubirea”, subliniază Doina Ișfanoni.