Lege fără sens: Imnul național, tipărit pe biletele de acces la evenimente

Publicat: 06 mart. 2024, 09:03, de Mariana Olteanu, în ACTUALITATE , ? cititori
Lege fără sens: Imnul național, tipărit pe biletele de acces la evenimente

Organizatorii de evenimente vor fi nevoiți să tipărească pe bilete Imnul Național al României, pentru ca toți participanții să îl intoneze corect. Legea a fost promulgată de președintele Klaus Iohannis.

Legea a ajuns și în atenția sociologilor, care nu sunt siguri dacă românii vor învăța astfel imnul sau că vor fi mai patrioți după ce îl vor ști. Legea prevede ca imnul să fie tipărit pe bilete, tichete, invitații sau pe legitimațiile care permit accesul la evenimentele unde intonarea acestuia este obligatorie.

Astfel, românii nu vor mai greși versurile în momentul în care imnul va fi intonat. Această obligație se aplică inclusiv în cazul competițiilor sportive organizate pe stadioane sau în săli. Iar acolo unde acest lucru nu este posibil, textul și partitura vor fi redate pe ecrane instalate în acest scop.

„Imnul Național al României se intonează pe baza textului și a partiturii prevăzute în anexa nr. 3, tipărite ca anexe, după caz, la bilete sau tichete de intrare ori la legitimații de acces sau invitații la respectivele evenimente, ori pe baza redării acestora prin proiectare pe ecrane instalate în acest scop“, se arată în noua lege 

Organizatorii de evenimente care nu respectă prevederile impuse de noua lege vor fi sancționați cu amenzi de până la 5.000 de lei. Inițiatorii îi găsesc un sens acestei legi: „având în vedere faptul că realitatea cotidiană a demonstrat că interpretarea vocală a imnului ridică anumite dificultăți generate de necunoașterea ori cunoașterea incompletă, trunchiată sau aproximativă a textului imnului național de către participanții la acele evenimente unde, în mod obligatoriu, se impune intonarea imnului (…)“. 

Mai exact, „urmărește facilitarea însuşirii versurilor imnului de către un număr cât mai mare de cetăţeni români, dându-se astfel eficiență prevederilor constituționale care îi conferă caracter de simbol naţional“, potrivit legii.

Din start, această inițiativă implică niște costuri, iar acestea se vor regăsi în prețul biletelor. Altfel, sună bine. Ideea ca oamenii să cunoască imnul mai bine este meritorie, dar dacă îl vor învăța de pe bilete, e greu de spus“, este de părere sociologul Barbu Mateescu pentru Adevărul.