Legumicultorii care au stropit castraveții cu substanțe toxice, trimiși în judecată

Publicat: 02 feb. 2024, 12:41, de Vlad Stefan Orjan, în News , ? cititori
Legumicultorii care au stropit castraveții cu substanțe toxice, trimiși în judecată

Procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Pogoanele au finalizat rechizitoriul în scandalul legumelor stropite cu substanțe interzise, iar acum au dispus trimiterea în judecată a cinci persoane implicate în această rețea ilegală. Printre acestea se numără și un bărbat din județul Ilfov, acuzat că ar fi adus în Buzău substanțe periculoase, interzise în țara noastră, pentru a le comercializa către producători agricoli.

Potrivit anchetatorilor, individul, identificat drept P.P., ar fi achiziționat produse de protecție a plantelor neomologate în România sau la nivelul Uniunii Europene, conținând substanțe toxice, cu scopul de a le revinde ilegal pe piața din București. Acesta ar fi trecut granița în Bulgaria pentru a le cumpăra de la cetățeni turci, apoi ar fi introdus aceste substanțe periculoase în România, fără a declara autorităților vamale detaliile despre transport.

Rechizitoriul dezvăluie că P.P. ar fi vândut aceste pesticide către doi producători agricoli din Glodeanu-Sărat, identificați drept C.A. și M.F.E. Ulterior, aceștia din urmă ar fi utilizat aceste substanțe interzise în cultivarea de legume, iar produsele toxice erau ulterior comercializate către alți agricultori.

Investigația procurorilor a scos la iveală că substanțele vândute sau folosite de legumicultori, printre care „CANPRIN” și „MAYSAL 48 SL”, nu sunt omologate în România și prezintă un pericol semnificativ pentru sănătatea consumatorilor. Potrivit Ministerului Sănătății, acestea pot provoca daune grave în contact cu pielea și chiar decesul, dacă sunt ingerate.

Patru legumicultori implicați au fost trimiși în judecată, fiind acuzați de trafic de pesticide, nepreluarea măsurilor pentru eliminarea substanțelor expirate și, mai grav, stropirea legumelor cu substanțe periculoase, conștienți fiind de riscurile la care expuneau consumatorii. Conform rechizitoriului, unul dintre legumicultori ar fi folosit pesticide pentru accelerarea coacerii roșiilor, în timp ce alți doi ar fi utilizat aceste substanțe în cultivarea de castraveți, conform sansanews.ro.

Investigația a relevat că legumicultorii nu consumau propriile legume stropite, având plantații separate pentru consumul personal, fără a utiliza astfel de substanțe periculoase. Cu toate acestea, legumele contaminate erau introduse pe piață pentru vânzare, arată procurorii.

Dosarul în care cei cinci inculpați au fost trimiși în judecată a fost înaintat Judecătoriei Pogoanele, pentru soluționare. Concluziile procurorilor subliniază gravitatea situației și necesitatea sancționării adecvate a celor implicați în această rețea ilegală de pesticide.