Lumea rămâne la 100 de secunde de sfârșit?

Publicat: 28 ian. 2021, 17:30, de Roxana Roseti, în Internațional , ? cititori
Lumea rămâne la 100 de secunde de sfârșit?

Omenirea este, din nou, la 100 de secunde distanță de apocalipsă. Totul se bazează pe hotărârea experților din cadrul BAS.

Comisia de experţi din cadrul Bulletin of the Atomic Scientists (BAS) a hotărât joi ca și în  2021, „Ceasul Apocalipsei” (Doomsday Clock) să rămână setat la „100 de secunde până la miezul nopții”, la fel ca și în 2020.

În 2020, s-a făcut trecerea simbolică de la cele două minute – care fusesera stabilite pentru 2018 și 2019 –  la acest nivel record de 100 de secunde.

Acest ceas simbolic măsoară apropierea umanităţii de distrugere totală în urma propriilor sale acţiuni nocive. El s-a apropiat în 2018 cu încă 30 de secunde de miezul nopţii, momentul similar cu Armagedonul, în contextul îngrijorărilor tot mai mari legate de armele nucleare şi schimbarea climatică. A fost menținut așa și în 2019, iar în 2020 a fost modificat la 100 de secunde.

Bulletin of the Atomic Scientists (BAS) este o organizaţie formată din oameni de ştiinţă şi experţi care evaluează progresul ştiinţific dar şi riscurile care planează asupra umanităţii.

Avertismentul BAS

Membrii Comitetului pentru Știință și Securitate stabilesc Doomsday Clock la 100 de secunde până la miezul nopții, cel mai aproape de apocalipsa de finalizare a civilizației și la aceeași oră pe care am stabilit-o în 2020. Este profund regretabil că răspunsul global la pandemie în ultimul an a validat în mod explicit multe dintre preocupările pe care le-am exprimat de zeci de ani.

Continuăm să credem că ființele umane pot gestiona pericolele reprezentate de tehnologia modernă, chiar și în perioade de criză. Dar dacă omenirea vrea să evite o catastrofă existențială, liderii naționali trebuie să facă o treabă mult mai bună în a contracara dezinformarea, a ține seama de știință și a coopera pentru a diminua riscurile globale. Am experimentat consecințele inacțiunii. Este timpul să răspundem„, au transmis oamenii de știință.