Mafia din Mykonos: Curtea Supremă a Greciei cere anchetarea asasinării afaceristului Panagiotis Stathis

Publicat: 10 iul. 2024, 18:45, de Radu Caranfil, în ACTUALITATE , ? cititori
Mafia din Mykonos: Curtea Supremă a Greciei cere anchetarea asasinării afaceristului Panagiotis Stathis

Într-un context marcat de războiul din Ucraina și incertitudinile economice globale, insula Mykonos din Grecia a devenit scena unui asasinat brutal, ce a adus la lumină o rețea de crimă organizată supranumită „Mafia din Mykonos”. Curtea Supremă a Greciei a cerut deschiderea unei anchete oficiale în urma uciderii inginerului geodez Panagiotis Stathis, eveniment ce a zguduit întreaga națiune.

Asasinatul care a declanșat ancheta

Pe 2 iulie 2024, Panagiotis Stathis a fost împușcat mortal în timp ce se afla în mașina sa, o BMW, în suburbia Neo Psychiko din Atena. Asasinul, călare pe un scuter cu plăcuțe de înmatriculare false, a deschis focul asupra inginerului, trăgând un număr mare de gloanțe. Scenele au fost surprinse de camerele de supraveghere, iar imaginile arată o execuție precisă și nemiloasă, tipică mafiei.

Legăturile lui Stathis cu Mykonos

Panagiotis Stathis, în vârstă de 54 de ani, era cunoscut pentru activitatea sa de geodez și pentru contribuțiile sale în domeniul construcțiilor de pe insulele Ciclade, inclusiv Mykonos. Acesta era implicat în numeroase proiecte imobiliare și de topografie, activitate ce l-a pus, aparent, în calea intereselor Mafiei din Mykonos, cunoscută pentru afacerile sale ilegale în construcții și imobiliare.

Panagiotis Stathis și loteria

Există speculații că Panagiotis Stathis ar fi câștigat o sumă importantă la loterie, ceea ce ar putea fi un factor adăugător în motivele din spatele asasinatului său. Această ipoteză este în prezent investigată de autorități, dar nu a fost confirmată oficial. Acest aspect adaugă un alt strat de complexitate unei povești deja întunecate și intrigante.

Mafia din Mykonos și activitățile ilegale

Mafia din Mykonos este suspectată de multiple infracțiuni, incluzând extorcarea, spălarea de bani și construcțiile ilegale. Insula Mykonos, una dintre cele mai populare destinații turistice din Grecia, a fost de mult timp un teren fertil pentru dezvoltări imobiliare necontrolate și afaceri suspecte. Se pare că activitatea infracțională nu se limitează doar la Mykonos, ci se extinde și în alte insule ale Cicladelor și în zonele urbane mari precum Atena și Salonic.

Ancheta oficială și reacțiile autorităților

Procurorul Curții Supreme, Georgia Adelini, a solicitat o investigație amănunțită asupra rețelelor de crimă organizată implicate în acest asasinat. Ea a menționat necesitatea folosirii tuturor resurselor legale disponibile, inclusiv desecretizarea comunicațiilor telefonice pentru identificarea membrilor acestor organizații.

Implicațiile pentru Mykonos și Grecia

Această anchetă ar putea avea consecințe majore pentru Mykonos, afectând nu doar piața imobiliară locală, ci și imaginea insulei ca destinație turistică. În plus, investigarea Mafiei din Mykonos ar putea dezvălui o rețea extinsă de corupție și ilegalități ce afectează întreaga regiune a Cicladelor și mai departe.

Încheiere

Mykonos, cunoscută pentru plajele sale superbe și viața de noapte vibrantă, se confruntă acum cu umbrele întunecate ale criminalității organizate. Asasinatul lui Panagiotis Stathis este doar vârful aisbergului într-o serie de evenimente ce ar putea schimba pentru totdeauna fața acestei insule. Cu o anchetă oficială în desfășurare, Grecia se află în pragul unei lupte importante împotriva infracționalității organizate, o luptă ce promite să dezvăluie multe secrete ascunse sub soarele insulelor Ciclade.