Mașinile electrice, pro și contra. Care sunt avantajele și dezavantajele utilizării zilnice a unei electrice?

Publicat: 04 ian. 2023, 17:00, de Florentin Lucaniuc, în LIFESTYLE , ? cititori
Mașinile electrice, pro și contra. Care sunt avantajele și dezavantajele utilizării zilnice a unei electrice?
Sursa foto: Pixabay.com

Deși mașina electrică este pe val, în principal din cauza prețurilor astronomice la carburanți, asta nu înseamnă că automobilul cu propulsie electrică este alegerea perfectă.

Mașinile electrie reprezintă noua revoluție în industria auto. Acestea au devenit mai atragatoare, ce-i drept și din cauză că prețurile carburanților au atins prețuri  prohibitive. Cert este că mașina electrică pare să fie viitorul industriei.

Deși mașinile electrice sunt pe piață de aproape un deceniu, abia în ultimii ani vânzările au luat avânt. Un aport îl are Dacia Spring, cel mai ieftin model de pe piață, dar și instalarea cât mai multor stații de încărcare. Chiar și așa, exista păreri pro și contra achiziției unei mașini electrice.

Îmbunătățirile în gama de baterii ale mașinilor electrice, prețurile mai mici și extinderea rețelei de încărcare arată că 2022 este cel mai bun an până acum pentru a cumpăra un vehicul electric. Cu toate acestea, există încă o mulțime de obstacole.

Mașinile electrice reprezintă încă doar un mic procent din vehiculele vândute în România, deși  ai toți producătorii raportează creștere chiar și de peste 100%.

Avantaje dezavantaje mașini electrice

  • Zero emisii • Puncte de încărcare
  • Stimulente pentru cumpărare • Timp de încărcare
  • Costuri reduse de funcționare • Autonomia bateriei
  • Beneficii fiscale • Preț de cumpărare
  • Confort • Distracție la volan
  • Accelerație

Marea atracție a unui vehicul electric este faptul că faci kilometri fără emisii. Adică, bateria antrenează motorul electric și alimentează toate componentele electrice de la bord, dar nu produce deloc noxe. Evident, puriștii ar putea veni cu comentarii despre procesul de producție în sine, care, într-adevăr este cât se poate de poluant. Dar, oricum, în urma mașinii electrice nu rămân dâre de fum!

El poluează cu adevărat atunci când ajunge la groapa de gunoi, ori când este încărcat, pentru că producerea de energi electrică este poluantă, în mare măsură

Stimulente pentru cumpărare mașini electrice

În timp ce mașinile electrice sunt relativ scumpe în comparație cu mașinile pe benzină și diesel similare, există o mulțime de stimulente pentru a te urca la volan. Principalul stimulent îl reprezintă voucherul de 10.000 de euro prin porgramul „Rabla”.

Odată ce ați cumpărat un vehicul electric, costurile de funcționare de zi cu zi sunt semnificativ mai mici decât sunt pentru un model pe benzină sau diesel. Un vehicul electric poate să fie încărcat peste noapte, pentru utilizare pe o zi, astfel încât veți folosi electricitate la un preț mult mai mic decât la stațiile de încarăcare. Se estimează că încărcarea completă a unui vehicul electric acasă va costa undeva la 20 de lei pentru cel puțin 200 de km parcurși. Evident, acest cost variază în funcție de modul în care, când și unde alimentați. Oricum, este cu mult sub benzină și motorină.

Confort

Pentru că într-o mașină electrică este liniște deplină, confortul la rulare este magistral. Doar zgomotul la rulare al anvelopelor și cel al vântului care se lovește de caroserie te deranjează. Aici, orice mașină electrică, fie că vorbim de Tesla de 100.000 de euro sau Dacia Spring de 10.000, este peste orice fel de motorizare clasică.

Și pentru că bateriile sunt în mod normal montate destul de jos în mașină, iar motorul electric ocupă mai puțin spațiu decât un motor, habitaclu va oferi mai mult spațiu decât o mașină pe benzină de dimensiuni similare.

Accelerare

Datorită livrării instantanee a cuplului motor, majoritatea vehiculelor electrice se simt ca un fel de navetă spațială. Dacă vedeta industriei, Tesla, se laudă cu demaraje 0-1000 km/h de 3 secunde, modelele kai ieftine ajung la aceste valori undeva pe la 7 secunde. Oricum, comportamente dinamice demne de mașini cu valențe sportive.

Dezavantajele mașinilor electrice

Puncte de încărcare

Cel mai mare dezavantaj al unei mașini electrice este nevoia de a o încărca. Fiecare model este disponibil la vânzare cu o priză domestică cu trei pini, astfel încât să îl puteți încărca prin rețea, în timp ce multe companii oferă gratuit o cutie de încărcare rapidă, aallbox-ul va fi conectat direct la rețeaua de alimentare, astfel încât să poată încărca la o rată mai mare decât sursa care este alimentată de casă.

Desigur, pentru a face acest lucru aveți nevoie de un loc unde să vă parcați mașina, care este aproape de o sursă electrică. Majoritatea garajelor nu sunt niciodată folosite pentru a parca o mașină, în timp ce mulți oameni nu vor avea parcare în afara străzii ca parte a proprietății lor, în special în zonele de blocuri. La care se adaugă și faptul,că, muli stau în chirie, deci este dificil să-și monteze stație de încărcare.

Producătorii de mașini depun partea lor de efort pentru a ajuta la încărcarea vehiculelor electrice. Tesla are acum o rețea de stații Supercharger care oferă încărcare rapidă, deși este doar pentru modelele Tesla. În altă parte, dealerii auto oferă încărcare rapidă pentru proprietarii de vehicule electrice la fața locului, deși asta vă ajută cu adevărat doar dacă vă aflați în apropierea unuia dintre aceste locații, care se află de obicei în zone industriale de la periferia orașului.

Cealaltă opțiune este să vă înscrieți la o schemă de încărcare, cum ar fi Renovatio sau cele din marile supermarketuri. Contra unui abonament lunar aceasta vă oferă acces la puncte de încărcare și locuri de parcare dedicate. Plățile fără contact devin sunt imposibile, în România fiind toate cu abonament sau măcar instalarea aplicației respectivei companii. Mai există și stații unde încracarea este gratuită, însă acolo este „bătaie” pe locuri.

Timp de incarcare

Șoferii s-au obișnuit cu obiceiul de a face plinul în câteva minute, când vorbim de combustibil. La electrice, imediat poate însemna 24 de ore, 5 ore sau un minim 40 de minute, dar la alte costuri cu încărcătoare rapide.

 Electrica înseamnă alimentarea deasă și de lungă durată în timpul călătoriilor foarte lungi. În acest sens, este mai mult percepția asupra vehiculelor electrice pe care o au oamenii care trebuie schimbată, decât mașinile în sine.

Anxietatea față de autonomie

Este arhicunoscută de la posesorii de orice telefon mobil. Atunci când rămâi fără baterie, la telefon, de exemplu, pur și simplu te transformi. Practic, începi să ai un singur scop în viață: bateria să țină cât mai mult timp. Tot acest stres se dublează atunci când ești cu mașina. Pentru că dacă telefonul se închide, deci il atunci în geantă și aștepți să ajungi undeva ca să în încarci, la mașină se complică treburile. Iar electrica nu prea merge împinsă, pentru că dacă rămâne fără energie, nu poate fi împinsă sau tractată, pentru că nu merg nici frânele și nici servodirecția ori alte sisteme de siguranță.

Actualele generații de electrice au autonomie în jurul valorii de 200-350 de kilometri. Există și modele ce ajung la 500-600 de km, dar acolo vorbim de prețuri de achiziție foarte mari.

În realitate, dacă reușiți să încărcați un vehicul electric de fiecare dată când parcați undeva (birou, acasă, cumpărături), atunci anxietatea nu ar trebui să fie o problemă. Naveta medie în România este de aproximativ 20-30 de km, așa că orice vehicul electric este mai mult decât capabil să acopere călătoria până la serviciu și înapoi fără a fi nevoie să fie încărcat de mai multe ori pe zi.

Prețul de achiziție

Mașinile electrice sunt încă relativ scumpe, chiar dacă beneficiază de vouchere de 10.000 de euro. Multe modele, în afară de Dacia Spring, au prețuri de 40-60.000 de euro. Există și constructorii premium, unde prețurile sar de 100.000 de euro.

Deprecierea a fost o problemă și în trecut, multe modele de vehicule electrice pierzând o parte semnificativă din valoare atunci când a sosit timpul pentru second hand. Aceasta este o problemă mai mică astăzi, cu oferta limitată de unele modele de mașini electrice de dorit, care ajută la susținerea prețurilor folosite.

Lipsa plăcerii condusului clasic

Bateriile grele, poziționate jos, conferă un comportament dinamic multor modele. În plus, lipsa zgomotului motorului îndepărtează o parte din plăcerile clasice ale condusului pentru oamenii cărora le place să se implice în ceea ce conduc. În plus, și lipsa cutiei de viteze diminuează, de asemenea, distracția, tot clasică, de a conduce, astfel încât pasionații s-ar putea simți „amorțiți” la volanul unei mașini electrice.