Medalii de Aur la ProInvent 2022 pentru noi alimente inventate la Galați, cu coji de sfeclă și de ceapă roșie

Publicat: 08 nov. 2022, 15:15, de Sorin Costea, în ESENȚIAL , ? cititori
Medalii de Aur la ProInvent 2022 pentru noi alimente inventate la Galați, cu coji de sfeclă și de ceapă roșie
Medalii de aur pentru Galati

Cercetătorii de la Facultatea de Știința și Ingineria Alimentelor de la Universitatea „Dunărea de Jos” din Galați, cea mai veche facultate din țară cu profil în domeniul industriei alimentare și-au impus ca obiectivul cercetărilor lor să fie descoperirea unor noi tehnologii în industria alimentară pentru produse din categoria „eticheta curată”, adică produse sănătoase și gustoase

În trecut, au obținut premii la importante competiții din țară și din Europa cu produse precum salamul fără aditivi, salamul de vară cu grăsime vegetată în locul grăsimii de origine animală, pateu-urile vegetale din bob sau linte, pâinea cu adaos din proteină tip pește și brânzica mov, în care s-a adăugat un colorant natural, respectiv făină de orez negru, acadelele preparate cu orez integral și unt de cocos și nectarul probiotic din dovleac.

Aceste produse au calitatea că sunt foarte sănătoase, dar în același timp sunt și foarte gustoase.

Zilele trecute, cercetătorii de la Facultatea de Știința și Ingineria Alimentelor din Galați au obținut cu noile lor invenții patru „Medalii de Aur” și trei „Medalii de Argint” la cea de a 22-a ediție a Salonului Internaţional al Cercetării Ştiinţifice, Inovării şi Inventicii „ProInvent 2022” organizat de Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca.

Economie circulară

Ideea noilor produse inventate a pornit de la susținerea economiei circulare, prin valorificarea unor subproduse agroalimentare, cum ar fi cojile de sfeclă roșie, pielița strugurilor roșii sau cojile de ceapă roșie, care reprezintă surse importante de coloranți, compuși de aromă sau antioxidanți naturali, care pot substitui aditivii de sinteză și contribuie la obținerea unor produse alimentare naturale și sănătoase.

De la „Bezele cu adaos de pudră din coji de sfeclă roșie” la „Bere suplimentată cu pudră din pielița strugurilor de Băbească neagră”

Grupul de cadre didactice și doctoranzi, reprezentați în cadrul salonului de inventică de la Cluj de lect. dr. ing. Georgiana Horincar, drd. ing. Daniela Serea și drd. ing. Florina Stoica, au prezentat noile produse inventate. Acestea sunt:

  • „Alvița cu adaos de pudră din coji de sfeclă roșie”;
  • „Bezele cu adaos de pudră din coji de sfeclă roșie”;
  • „Biscuiți aglutenici cu adaos de pudră din pielița strugurilor roșii (Băbească neagră)”;
  • „Bere suplimentată cu pudră din pielița strugurilor roșii (Băbească neagră)”;
  • „Sos de iaurt cu adaos de extract microîncapsulat din cojile de ceapă roșie”.

„Prin adaosul acestor ingrediente naturale, produsele obținute au fost îmbogățite în compuși cu valoare biologică ridicată, naturali, care aduc numeroase beneficii la nivelul organismului, și îmbunătățesc semnificativ caracteristicile senzoriale, contribuind la creșterea atractivității și încrederii consumatorilor în produsele alimentare”, a precizat lector dr. ing. Georgiana Horincar.

Produsele prezentate au fost degustate de participanții și vizitatorii salonului de la Cluj, fiind foarte apreciate.

Astfel, produsele au fost premiate cu 4 „Medalii de Aur” acordate de Salonul „ProInvent”, 3 „Medalii de Argint” acordate de Universitatea Tehnică a Moldovei, Medalia „ProInvent” acordată de Salonul „ProInvent”, Medalie acordată de OSIM din Republica Moldova, Premiul special „Andrei Ripianu” acordat de Salonul „ProInvent”, Premiul special acordat de Universitatea Politehnică Timișoara și alte Diplome de Excelență.