Mica armată de consilieri fantomă din Ministerul Justiției

Publicat: 05 apr. 2023, 08:44, de Cezar Amariei, în News , ? cititori
Mica armată de consilieri fantomă din Ministerul Justiției
Catalin Predoiu

O mică armată de 18 consilieri personali lucrează în Ministerul Justiției sub protecția anonimatului. Încercarea noastră de a afla numele celor care îl consiliază pe ministrul Cătălin Predoiu și CV-urile acestora s-a lovit de un refuz.

Pentru a afla cine sunt cei care sfătuiesc conducerea Justiției, pe banii noștri, am făcut o solicitare în care ceream să ne fie transmisă lista cu numele și CV-urile consilierilor aparatului de conducere al Ministerului Justiției (ministru și secretari de stat ) și modul lor de relaționare cu instituția (contract de muncă cu normă întreagă, contract parțial de muncă, consilier onorific, etc).

Rezultatul: după o lună și o săptămână am primit o scurtă statistică, și atât.

Nume și CV-uri, la secret

„În cadrul corpului de consilieri al ministrului sunt numiți 3 consilieri ai ministrului având contracte individuale de muncă cu normă întreagă de 8 ore pe zi încheiate în condițiile legii, pe durata mandatului ministrului justiției, domnul Marian – Cătălin Predoiu.

În cadrul cabinetului ministrului sunt numiți 7 consilieri personali având contracte individuale de muncă cu normă întreagă de 8 ore pe zi încheiate în condițiile legii pe durata mandatului ministrului justiției, domnul Marian – Cătălin Predoiu.

În cadrul cabinetelor secretarilor de stat sunt numite 8 persoane având contracte individuale de muncă încheiate în condițiile legii, pe durata mandatului demnitarilor, astfel:

  • 7 consilieri personali cu normă întreagă de 8 ore/zi;
  • 1 consilier personal cu normă parțială de 6 ore/ zi.

Referitor la transmiterea CV-urilor angajaților cabinetelor sus-menționate, precizăm că aceste informații sunt exceptate de la accesul liber al cetățenilor conform art. 12 alin 1 din legea 544/ 2001 privind liberul acces la informațiile de interes public”, ne-a transmis Lucian Grosu, structura de informare publică a Ministerului Justiției.

Explicația refuzului, contrazisă chiar de ministrul Predoiu

Paragraful de lege la care se referă reprezentantul MJ nu spune nimic de CV-urile consilierilor:

„Articolul 12

(1) Se exceptează de la accesul liber al cetățenilor, prevăzut la art. 1 și, respectiv, la art. 11^1, următoarele informații:

a) informațiile din domeniul apărării naționale, siguranței și ordinii publice, dacă fac parte din categoriile informațiilor clasificate, potrivit legii;

b) informațiile privind deliberările autorităților, precum și cele care privesc interesele economice și politice ale României, dacă fac parte din categoria informațiilor clasificate, potrivit legii;

c) informațiile privind activitățile comerciale sau financiare, dacă publicitatea acestora aduce atingere dreptului de proprietate intelectuală ori industrială, precum și principiului concurentei loiale, potrivit legii;

d) informațiile cu privire la datele personale, potrivit legii;

e) informațiile privind procedura în timpul anchetei penale sau disciplinare, dacă se periclitează rezultatul anchetei, se dezvăluie surse confidențiale ori se pun în pericol viața, integritatea corporală, sănătatea unei persoane în urma anchetei efectuate sau în curs de desfășurare;

f) informațiile privind procedurile judiciare, dacă publicitatea acestora aduce atingere asigurării unui proces echitabil ori interesului legitim al oricăreia dintre părțile implicate în proces;

g) informațiile a căror publicare prejudiciază măsurile de protecție a tinerilor”.

Dacă CV-urile ar reprezenta o informație secretă (cum este de exemplu, codul numeric personal), ele nu ar fi afișate de conducerea ministerului: atât Cătălin Predoiu cât și cei cinci secretari de stat au CV-urile la vedere, pe pagina de internet a instituției (în cazul lui Predoiu, în trei limbi: română, engleză și franceză).

Avere – da, nume și CV-uri, ba

O altă situație paradoxală este că, în timp ce refuză să-și prezinte numele și CV-urile, completează declarații de avere.

Un exemplu este cel al lui Paul Călin Lucian Botez, consilier personal al ministrului Predoiu, ce a încasat în 2021 suma de 48.418 lei în calitate de angajat la Cabinetul Parlamentar al lui Cătălin Predoiu și alți 5.823 lei în luna în care în care a fost angajat și la minister, consilier (Predoiu preluând mandatul pe 25 noiembrie 2021).

Ce am fi putut afla din CV-ul lui Botez? Că a fost consilierul personal al Robertei Anastase în perioada în care aceasta era președinte al Camerei Deputaților (foto ph-online.ro), că a fost în Consiliul de Administrație al Societății Române de Radio și televiziune și că este, din 2017, consilierul lui Predoiu.

Plus altele.