Microparticule de plastic în ochi de la lentilele de contact

Publicat: 29 iun. 2023, 22:31, de Magda Marincovici, în Sănătate , ? cititori
Microparticule de plastic în ochi de la lentilele de contact
Lentile contact

Potrivit unui studiu al American Chemical Society, lentilele de contact purtate circa 10 ore pe zi pot fi sursa a peste 90.000 de microparticule de plastic acumulate în ochi, anual, transmite Euronews.  

”Rezultatele noastre indică o cale de expunere directă a oamenilor la microplastice care nu a fost cunoscută până acum”, subliniază autorii studiului. ”Aceasta indică necesitatea urgentă de a evalua riscurile potențiale asupra sănătății în urma expunerii ochilor la microplastice”, mai spun aceștia.

Microplasticele, particule de plastic de până la 5 mm lungime, sunt omniprezente și reprezintă o gravă problemă de sănătate pentru om.

Un studiu efectuat anul trecut demonstrează că oamenii consumă în mod involuntar până la cinci grame de micro și nano-plastice în fiecare săptămână, adică echivalentul unei card obișnuit. Această ingestie accidentală ar putea avea consecințe nefaste asupra sănătății, deoarece aceste particule minuscule ajung în sânge, se acumulează în organe și pot ”polua” chiar și fătul. În plus, noile cercetări sugerează că microplasticele ar putea induce mutații cancerigene și astfel să declanșeze modificări la nivelul celulelor.

Pentru acest studiu cercetătorii au analizat șase tipuri diferite de lentile reutilizabile. Pentru a simula un mod de folosire normal, lentilele au fost scufundate în apă, au fost expuse la o lampă care imită lumina soarelui și clătite de trei ori la fiecare 10 ore.

Rezultatele arată că lentilele cu o durată de folosire mai scurtă sunt sursa unei cantități mai importante de microplasticele.

Autorii studiului recomandă cercetători urgente pentru a se evalua consecințele acestor particule minuscule asupra sănătății.

Poluarea cu plastice

Microplasticele reprezintă doar o parte din problema imensă a poluării cu plastic. De exemplu, în Regatul Unit, peste 750 de milioane de lentile de contact sunt aruncate anual la canal sau gunoi. Odată devenite deșeuri, aceste lentile au nevoie de aproape 500 de ani pentru a se descompune, provocând poluarea apelor și a solului.

Din cele 10 miliarde de tone de plastic, 6 miliarde sunt depozitate la gropile de gunoi sau poluează mediul. Impactul este devastator asupra faunei și florei, dovadă că la peste 90% din păsările marine ale plantei a fost descoperit plastic în intestinele acestora.