Milioane de dolari, ceasuri și mașini de lux confiscate de polițiști

Publicat: 10 mart. 2024, 10:28, de Cristian Ghica, în ACTUALITATE , ? cititori
Milioane de dolari, ceasuri și mașini de lux confiscate de polițiști
Un grup de infractori cu peste 20 de membri periculoși a fost destructurat.

Un grup de infractori cu peste 20 de membri periculoși a fost destructurat.

Procurorii DIICOT – Strucura Centrală au dispus reținerea a 9 inculpați și măsura controlului judiciar față de alți 5 pentru săvârșirea infracțiunilor de constituirea unui grup infracțional organizat,  spălare a banilor, înșelăciune cu consecințe deosebit de grave, înșelăciune, efectuarea de operațiuni financiare în mod fraudulos, alterarea integrității datelor informatice, acces ilegal la un sistem informatic, instigare la acces ilegal la un sistem informatic în formă continuată, instigare la transfer neautorizat de date informatice, uz de fals, șantaj în formă continuată și lipsire de libertate în mod ilegal.

În urma perchezițiilor domiciliare efectuate au fost identificate și ridicate sumele de 661.430 euro, 859.500 lei, ⁠3.011 dolari americani, ⁠50.000 coroane daneze, ⁠10.000 franci elvețieni, 92 de telefoane mobile, ⁠24 de laptopuri, ⁠6 tablete, ⁠9 dispozitive ledger (portofele crypto hardware), dispozitive  de stocare a datelor (6 HDD, 5 SSD, 33 de memorystick), ⁠12 ceasuri de lux, ⁠43 de carduri bancare, 1 pistol, ⁠14 bile de substanță albă pulverulentă, un grinder și substanță vegetală cu miros înțepător, 90 de bancnote de 500 de euro susceptibile a fi false (toate cu aceeași serie), ⁠o casă de marcat, ⁠bijuterii și înscrisuri.

Totodată, au fost indisponibilizate fonduri în criptomonedă în echivalent a 700.000 de dolari americani și instituită măsura sechestrului asigurător asupra mai multor autoturisme,  dintre care 3 din categoria lux, se arată într-un comunicat DIICOT.

Cum acționa grupul

La începutul anului 2019, inculpații au constituit un grup organizat în scopul săvârșirii infracțiunilor de spălare a banilor proveniți cu precădere din infracțiuni informatice, grup la care au aderat peste 20 de membri.

În anul 2021 unul dintre inculpați, l-a determinat și sprijinit pe un alt membru al grupului infracțional, să acceseze fără drept, portofelul electronic atașat unui cont de criptomonedă aparținând unei persoane vătămate.

Sub pretextul încheierii unei tranzacții financiare, a indus victima în eroare, determinând-o  să transfere peste 400 de unități ale unei monede virtuale în  echivalentul a peste 580.000 euro, într-un portofel electronic la care obținuse anterior accesul, în mod ilegal, de unde și le-a însușit.

Ulterior, aceeași doi inculpați, sub pretextul  achiziționării de  criptomonede  au determinat o altă persoană vătămată să transfere unități de monedă virtuală,  cauzându-i astfel o pagubă de aproximativ 73.000 USD.

Furt de 6 milioane de dolari

În anul 2023 un alt inculpat folosind același mod de operare precum și programe informatice (clona unei aplicații bancare) sau înscrisuri false, a indus în eroare două persoane vătămate (una cetățean străin), determinându-le să transfere în portofele electronice aflate sub controlul său, unități de criptomonedă producându-le  prejudicii de aproximativ 190.00 USD și respectiv 6 milioane USD.

Un alt inculpat, prin amenințare și lipsire de libertate, a constrâns o victimă să întocmească un înscris sub semnătură privată, în scopul de a dobândi în mod injust un drept de garanție reală asupra unui imobil și recunoașterea unei datorii fictive de 350.000 lei pentru a o determina să-i remită această sumă.

Totodată, acesta cunoscând provenința ilicită a unor sume în criptomonedă, în echivalentul a aproximativ 42.000 dolari SUA le-a tranzacționat prin intermediul portofelului electronic deținut.

La data de 08.03.2024, judecătorul de drepturi și libertăți din cadrul Tribunalului București a dispus arestarea preventivă a trei dintre inculpații reținuți, măsura controlului judiciar față de alți cinci și continuarea cercetărilor față de un altul în stare de libertate. 

Activitățile judiciare au fost realizate împreună cu polițiștii Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate București, cu sprijinul  Direcției de Combatere a Criminalității Organizate din cadrul IGPR.