Negocierile dintre Rusia și Ucraina s-au încheiat: au convenit încetarea momentană a focului și crearea de coridoare umanitare

A doua rundă de negocieri ruso-ucrainene desfăşurată în această seară, la o săptămână de la începerea invaziei ruse în Ucraina, s-a încheiat cu un acord pentru o încetare temporară a focului pentru raţiuni umanitare, a anunţat negociatorul ucrainean, Mihailo Podoliak.

Cele două părţi s-au înţeles asupra livrării de alimente şi medicamente în zonele unde se desfăşoară cele mai grele lupte.

”Spre marele nostru regret, nu am obţinut rezultatele pe care mizam”, a scris Mihailo Podoliak pe Telegram despre negocierile desfăşurate în zona frontierei ruso-poloneze, citat de Reuters.

Totuşi, a adăugat el, ”părţile au ajuns la o înţelegere asupra creării în comun de coridoare umanitare, cu o încetare temporară a focului”, dar ”nu peste tot, ci numai în acele locuri unde coridoarele umanitare pot fi stabilite va fi posibilă o încetare a focului pe perioada evacuării”.

”Tot ce pot spune este că am discutat aspectul umanitar suficient de detaliat, pentru că foarte multe oraşe sunt acum încercuite. Este o situaţie dramatică cu medicamentele, alimentele şi evacuarea”, a deplâns Mihailo Podoliak, consilier al preşedintelui Volodimir Zelenski.

„Principala problemă este cea a salvării civililor. Ministerele apărării vor crea coridoare pentru a evacua populația civilă. Federația Rusă încurajează populația civilă să se folosească de aceste coridoare umanitare”, a declarat, în această seară și Vladimir Medinski, negociatorul-șef al Rusiei în problema cu Ucraina.

Va urma și runda a treia de negocieri dintre Rusia și Ucraina

Podoliak a mai spus că va urma o nouă rundă de negocieri cu Rusia, a treia, despre care nu a dat detalii.

La rândul său, negociatorul rus Vladimir Medinski a transmis că Rusia sprijină ideea creării unor coridoare umanitare pentru civili şi o posibilă încetare a focului în apropierea acestora, el descriind discuţiile desfăşurate joi drept un ”progres substanţial”.

  1. Într-o postare recentă pe Facebook , Ministerul Apărării ucrainean a cerut cetățenilor din Kiev să ajute la monitorizarea orașului pentru soldații ruși – și în special pentru oamenii cu drone. „Ai o dronă? Atunci dă-l unui pilot experimentat! Sau știi să pilotezi o dronă? Alăturați-vă patrulei comune cu Unitatea 112 a Brigăzii Speciale a Orașului Kiev!”
    https://www.defenseone.com/ideas/2022/03/send-quadcopters-arm-ukrainian-citizens-simple-drones/362730/

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...