Noua tactică a Rusiei: lasă Ucraina fără electricitate

Rusia pare să fi schimbat tactica în războiul purtat împotriva Ucrainei: confruntată cu pierderea terenurilor invadate, a decis atacarea celor mai importante orașe și a rețelelor de electricitate. Rezultatul: Kievul se confruntă deja cu pene de curent iar cetățenii sunt îndemnați să raționalizeze consumul, acolo unde acesta încă mai este posibil.

Regiunea Kievului și capitala însăși, ca urmare a bombardamentelor rusești de luni, se confruntă cu pene de curent, a anunțat primarul Kievului, Vitali Klitschko.

„Alimentarea cu energie este parțial limitată în cazul clienților industriali și a unor clienți casnici din Kiev și din întreaga regiune”, a declarat Klitschko, potrivit publicației Ukrainka Pravda.

Conform edilului, inginerii energeticieni, împreună cu serviciile de salvare, fac tot ce este necesar pentru a restabili funcționarea normală a sistemului energetic cât mai repede posibil.

Compania de apă și canalizare Kievvodokanal lucrează în centrul capitalei pentru a repara avariile din rețea. Presiunea apei era normalizată deja luni după-amiază iar consumatorii erau reconectați.

Energie cu porția

Au fost introduse programe de oprire de urgență la comanda dispecerilor pentru a evita o deconectare completă de la alimentarea cu energie electrică a unei regiuni mari sau pentru a preveni decuplarea automată și necontrolată a regiunii.

Autoritățile le-au cerut ucrainenilor să limiteze consumul de energie electrică între 17 și 23, în timpul orelor de vârf.

Anunțul a fost făcut de președintele Comitetului pentru energie al Radei Supreme, Andriy Gerus, adjunctul șefului biroului președintelui Kyrylo Timoșenko.

„Ca urmare a bombardamentelor de astăzi, rugăm pe toată lumea, dacă este posibil, astăzi, între orele 17 și 22, să limiteze consumul de energie electrică. Acest lucru va ajuta la depășirea sarcinilor critice ale rețelelor noastre electrice”, a transmis Timoșenko.

„Aceasta va fi una dintre cele mai dificile seri pentru sectorul energetic ucrainean”, a scris Gerus. „În unele regiuni, există o lipsă temporară de energie electrică, iar unele au introdus programe pentru întreruperile de urgență”

El a explicat că vârful consumului este legat de cel casnic. Prin urmare, utilizarea de mai puțină energie electrică „va ajuta în mod semnificativ sistemul energetic și va reduce nevoia de întreruperi de urgență”.

Gerus a dat o listă cu cele mai consumatoare de energie dispozitive: încălzitoare electrice, cazane, sobe electrice, cuptor cu microunde, mașină de spălat, cuptor electric, ceainic electric (filtru de cafea), fier de călcat, mașină de spălat vase, aer condiționat, încărcătoare, aspirator, computer și tv.

Probleme în marile metropole

Probleme sunt și în Lviv, cel mai mare oraș ucrainean din vesul țării. Ca urmare a atacurilor cu rachete, aproximativ 90% din localitate nu mai are alimentare cu energie electrică, astfel încât tramvaiele și troleibuzele nu circulă.

„Peste 80% din semafoare nu funcționează. Polițiștii de la circulație dirijează intersecțiile mari”, a transmis Consiliul Local Lviv.

În plus, nu există alimentare cu apă caldă în oraș. Apa rece este furnizată prin sursa de alimentare de rezervă.

„De asemenea, au apărut dificultăți de comunicare, ținem legătura cu operatorii de telefonie mobilă”, a mai transmis consiliul local.

Mesajul președintelui

Luni dimineață, mai multe orașe din Ucraina, printre care și capitala Kiev, au fost ținta bombardamentelor rusești. Printre orbiective se număra și avarierea rețelei electrice.

„Dimineața este grea. Avem de-a face cu teroriști. Zeci de rachete, drone Shahids iraniene. Au două ținte:

Instalațiile energetice de peste tot în țară, din regiunea Kiev și regiunea Hmelnițki, Lviv și Dnipro, Vinnița, Frankivsk, Zaporijjea, regiunea Sumy, regiunea Harkov, Jytormyrshchyna, regiunea Kirovohrad, la sud.

Vor panică și haos, vor să ne distrugă sistemul energetic. Sunt fără speranță”, a transmis în prima parte a zilei președintele Volodimir Zelenski.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Atac cu 130 de rachete în Tel Aviv. Ambasadorul Israelului în...

Ploaie de rachete lansate din Fâşia Gaza spre metropola israeliană Tel Aviv. Mişcarea islamistă Hamas a anunţat marţi seara că a lansat 130 de...

India va depăși China la numărul de locuitori, în acest an

India ar putea fi țara cea mai populată din lume până la mijlocul acestui an, depășind China cu aproape trei milioane de locuitori, potrivit...