Noua generație: O juristă este noul președinte al Kosovo

Jurista Vjosa Osmani a fost aleasă duminică de parlamentarii de la Priștina în funcția de preşedinte al Kosovo, consacrând astfel instalarea la putere a unei noi generaţii.

Recentele alegeri din Kosovo au confirmat prăbuşirea vechii gărzi a foştilor comandanţi separatişti din războiul împotriva forţelor sârbe (1998-1999), care au dominat viaţa politică mai bine de un deceniu, potrivit Agerpres.

Vjosa Osmani este aliata noului prim-ministru reformist al Kosovo, Albin Kurti. Mişcarea de stânga Vetevendosje (VV, Autodeterminare) a lui Kurti a câştigat detaşat alegerile legislative din februarie, cu peste 50% din voturi.

A intrat în politică din adolescență

În vârstă de 38 de ani, Vjosa Osmani este cea mai populară personalitate politică din Kosovo. Ea a obţinut 71 de voturi din partea celor 82 de deputaţi prezenţi, mai mult decât cvorumul necesar. Osmani era deja președinte interimar al țării, din noiembrie 2020, după ce anterior fusese președinta Parlamentului.

Vjosa Osmani, născută la Mitrovița, cu studii în Statele Unite, a intrat în politică încă din adolescență și și-a reprezentat țara ca jurist la Curtea Internațională de Justiție, unde a apărat legalitatea declarării independenței fostei provincii sârbe.

Fostul președinte al țării, Hashim Thaci, a demisionat în noiembrie anul trecut pentru a compărea în fața Curții Penale Internaționale de la Haga, fiind acuzat că este responsabil de aproape 100 de crime de război.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...