O nouă metodă de luptă contra cancerului: ciocanul pneumatic molecular

Publicat: 29 dec. 2023, 06:30, de Magda Marincovici, în Sănătate , ? cititori
O nouă metodă de luptă contra cancerului: ciocanul pneumatic molecular
foto: Unica.ro

Cu ciocanul pneumatic molecular, cercetătorii au reușit să distrugă, în laborator, 99% dintre celulele canceroase.

Nu este ciocanul pneumatic pe care îl știm, ci este o versiune moleculară. Este ceea ce reiese din noul studiu consacrat acestei metode, publicat în numărul din decembrie al revistei Nature.

Cercetătorii s-au înarmat cu aceste instrumente microscopice pentru a străpunge celulele canceroase și a le distruge.

Metoda este considerată o reușită, deoarece cercetătorii au suprimat 99% dintre celulele canceroase. Mai precis, metoda constă în folosirea unei molecule de aminocianină, un colorant sintetic fluorescent, utilizat în general în imagistica medicală, deosebit de eficace pentru atașarea la suprafața celulelor.

De această dată, această moleculă a fost folosită într-un mod diferit. Este stimulată cu lumină aproape infraroșie și astfel începe să vibreze, reușind să spargă membranele celulelor canceroase.

Această descoperire face parte dintr-un nou tip de abordare a luptei contra cancerului: instrumentele moleculare. Este vorba despre o nouă generație de ”mașini” moleculare pe care le numim ciocane pneumatice moleculare ,spune James Tour, chimist la Rice University din Houston (SUA).

El spune că acest tip de ciocan molecular este de peste un million de ori mai rapid comparativ cu vechiul tip de motor molecular (Feringa)  De asemenea, poate fi activat cu lumină aproape infraroșie, care are avantajul major de a pătrunde mai în profunzime în corp, comparativ cu lumina vizibilă, ajungând la organe sau oase fără afectarea țesuturilor. Și aceasta fără a mai fi nevoie de o intervenție chirurgicală.

Această metodă a fost testată în laborator, pe șoareci cu tumori de melanom. La jumătate dintre animale, cercetătorii au constatat dispariția cancerului.

Chiar dacă este un început, cercetătorii consideră că această descoperire este foarte promițătoare.