OMS: Covaxin, al optulea vaccin anti-Covid, conceput și fabricat în India

Vaccinul anti-Covid Covaxin, primul dezvoltat în totalitate în India, a fost omologat de urgență de Organizația Mondială a Sănătății, săptămâna aceasta. Covaxin este al optulea vaccin anti-Covid realizat de la începutul pandemiei, în lume, transmite AFP.

Vaccinul indian – cu eficacitate de 78% – este recomandat tuturor grupelor de vârstă, începând de la 18 ani. El se administrează în două doze, la un interval de patru săptămâni, fiind destinat în special țărilor cu venituri mici și medii pentru că este ușor de stocat, potrivit comunicatului OMS.

Covaxin, primul vaccin conceput și fabricat integral în India, omologat de OMS, se înscrie pe lista cu celelalte vaccinuri anti-Covid de la Pfizer-Biontech, Moderna, Astra Zeneca (OMS: două vaccinuri de la AZ, dintre care unul fabricat în India), Johnson&Johnson, Sinopharm și Sinovac.

Virus inactivat

Anunțul despre noul vaccin anti-Covid indian vine în timp ce oficial am trecut pragul de 5 milioane de decese din cauza acestui virus.

Covaxin sau BBV152 este un vaccin cu virus inactivat, o tehnologie relativ clasică, dar care presupune un nou adjuvant care-l face mai eficace, potrivit producătorului. Tocmai acest adjuvant face diferența față de celelalte vaccinuri cu virus inactivat deja autorizate de OMS, cele ale laboratoarelor chineze Sinovac și Sinopharm. Stocarea vaccinului este mai  simplă comparativ cu condițiile speciale necesare în cazul vaccinurilor pe bază de ARN mesager.

Potrivit fabricantului, Bharat Biontech, Covaxin poate fi transportat și stocat pe termen lung la o temperatură de 2 -8 grade Celsius.  

Mai multe articole...

Cele mai noi articole

România va elibera vize Schengen pentru cetățenii ruși

România va începe pentru prima dată să elibereze vize Schengen pentru cetățenii ruși începând cu data de 31 martie. Cererea poate fi înaintată la...
Reabilitare doar pe hârtie: Parcul Herăstrău, între promisiuni și realitate

Reabilitare doar pe hârtie: Parcul Herăstrău, între promisiuni și realitate

Într-un oraș în care poluarea atinge valori alarmante în mod constant, necesitatea unor spații verzi care să contracareze efectele nocive ale acesteia este uriașă....