OUG pentru înghețarea pensiilor și tăierea voucherelor de vacanță, avizat negativ de Consiliul Economic și Social

Publicat: 18 feb. 2021, 16:45, de Raluca I. Heroiu, în ACTUALITATE , ? cititori
OUG pentru înghețarea pensiilor și tăierea voucherelor de vacanță, avizat negativ de Consiliul Economic și Social
Premierul Florin Cîțu (foto: Inquam photos/ George Călin)

Ordonanța de urgență pentru înghețarea pensiilor, tăierea subvențiilor de care beneficiază studenții și pentru tăierea voucherelor de vacanță a primit aviz negativ din partea Consiliului Economic și Social.

Motivarea Consiliului Economic și Social

  • Neacordarea voucherelor de vacanță constituie o formă de accentuare a problemelor grave prin care trece HORECA. Măsura încetării acordării nu poate avea o susținere economică pentru că impactul bugetar este foarte mic, de doar 0,15% din PIB
  • Eliminarea gratuității pe calea ferată pentru studenți are efecte negative asupra participării la schimburile de experiență și la diverse manifestări. Nu este justificată economic, impactul fiind deosebit de redus, de doar 0,01% din PIB. 
  • Nemajorarea în anul 2021 a punctului de pensie este inacceptabilă afectând în mod negativ mai ales persoanele cu pensii mici care nu au acces la elementele necesare din coșul minim. 
  • Înghețarea valorii punctului de pensie atrage grave probleme de natură socio-economică care nu pot fi justificate printr-o încercare de remediere a situației de deficit bugetar excesiv, impactul fiind doar 0,8% din PIB

„Măsurile menționate contravin mai multor prevederi legislative adoptate de Parlament. Statul este obligat să ia măsuri de dezvoltare economică și de protecție socială, de natură să asigure un trai decent. Per ansamblu, măsurile propuse generează scăderea nivelului de trai al populației.(…) Proiectul de act normativ este insuficient fundamentat, nu se justifică urgența și nu au fost respectate prevederile privind transparența decizională în administrația publică”, se mai arată în avizul CES.

„Nu respectă normele de tehnică legislativă și nu furnizează suficiente argumente obiective. Legiuitorul nu a inițiat nicio consultare a celor vizați de măsurile propuse. Guvernul încearcă să modifice prin ordonanță de urgență prevederile unor legi organice, contrar prevederilor Constituției”, mai arată sursa citată.

CES este un organism consultativ al Parlamentului și al Guvernului. CES este  consultat când vine vorba despre proiecte de acte normative. De menționat faptul că avizul CES este consultativ. 

Cîțu: Un consiliu politic, fără vreo răspundere pentru vot

În replică, premierul Florin Cîțu a acuzat Consiliul Economic și Social că este unul „politic, fără vreo răspundere pentru vot”.

„Este nevoie de reformă. Din temelii. Premieră în România. Consilul Fiscal consideră că România are, în acest an, un buget credibil care menține în plan principal investițiile. Acesta este avizul profesioniștilor. Astăzi, însă, bugetul a fost și la Consiliul Economic și Social pentru avizare. Un consiliu politic, cu membri plătiți din bani publici, dar fără vreun fel de răspundere pentru votul lor. Trebuie să știți și acest adevăr. Cum credeți că o să fie avizul acestui consiliu politic? Vreau să comparați avizul de azi cu avizele date bugetelor care au distrus România în perioada 2017-2019”, a transmis premierul Cîțu, pe Facebook.

Citește și