Pașaportul Covid-19 împarte Europa în două. România, împotriva certificatelor de vaccinare

Publicat: 01 mart. 2021, 12:31, de Raluca I. Heroiu, în Ultimă oră , ? cititori
Pașaportul Covid-19 împarte Europa în două. România, împotriva certificatelor de vaccinare

Pașaportul de vaccinare anti-coronavirus a împărțit Europa în țări care sunt de acord cu implementarea unor certificate care ne-ar putea permite să călătorim fără restricții și în țări care sunt contra. România se opune.

În tot acest timp, Asociația Internațională de Transport Aerian (IATA) solicită liderilor Uniunii Europene să adopte pașapoartele de vaccinare. IATA îndeamnă țările membre UE să „se pună de acord asupra rolului crucial al soluțiilor digitale precum Permisul de Călătorii IATA”. Acest document va oferi „guvernelor și autorităților – dar și pasagerilor și echipajelor – încrederea necesară în ‘starea de sănătate’ a fiecărui pasager”.

Poziția OMS

În urmă cu două săptămâni, Organizaţia Mondială a Sănătăţii s-a pronunţat „pentru moment” împotriva paşapoartelor de vaccinare, din cauza faptului că „sunt încă prea multe necunoscute în privinţa eficienţei vaccinurilor în reducerea transmiterii virusului, iar vaccinurile sunt încă disponibile în cantităţi limitate”.

Cu toate acestea, trebuie menționat faptul că încă din luna octombrie a anului trecut OMS lucrează cu Estonia pentru proiectul unui certificat digital de vaccinare, denumit „card galben inteligent”, scrie Mediafax.Documentul ar urma să fie folosit pentru asigurarea trasabilităţii datelor între sistemele naţionale de sănătate şi pentru stimularea vaccinării în ţările sărace prin progamul Covax, destinat lor.

Europa, împărțită în două

Majoritatea statelor europene sunt pro pașapoartelor de vaccinare anti-Covid-19. Printre acestea se numără Islanda, Estonia, Danemarca, Suedia, Spania, Belgia, Austria, Bulgaria, Polonia, Marea Britanie, Grecia, Israel, Portugalia, Cipru, Cehia, Ungaria, Italia, Slovacia.

Țările care nu sunt de acord cu aceste certificate sunt Germania, Franța și România, fiecare invocând câte un motiv diferit.

Cancelarul german Angela Merkel a invocat motive medicale, spunând că trebuie mai întâi să se stabilească limpede că persoanele vaccinate nu mai pot transmite virusul”.

În același timp, președintele Franței Emmanuel Macron spune că „sunt chestiuni de ordin etic care au nevoie de clarificare” înainte ca aceste pașapoarte să fie implementate.

Poziția României

De la bun început poziția României a fost una contra acestor certificate care ne-ar putea permită să călătorim liber în Europa. În cadrul unei conferințe de presă, președintele României Klaus Iohannis a spus referitor la acest subiect cu nu i se pare un lucru bun „să împărţim populaţia Europei în două, cei vaccinaţi şi cei care încă nu au fost vaccinaţi”.

De asemenea, preşedintele Senatului, Anca Dragu, spune că nu susţine introducerea paşaportului de vaccinare şi că nu crede că România va adopta o astfel de măsură.

„Nu cred că vom trece la acest paşaport COVID-19. Personal, nu susţin un asemenea demers(…)Cred că fiecare dintre noi este responsabil şi, ca atare, această responsabilitate înseamnă inclusiv să ne vaccinăm şi să luăm toate măsurile privind mască, distanţare, aşa mai departe şi pe măsură ce vom avea un număr cât mai mare de persoane vaccinate cred că vom putea considera pandemia spre final. De fapt, asta este miza în toată această discuţie economică, în ce măsură vom scăpa rapid de pandemie, până după jumătatea anului, să zicem că avem un număr însemnat de populaţie deja vaccinat, şi în România şi în alte ţări europene, astfel încât activitatea economică să îşi reia cursul normal”, a afirmat Anca Dragu.

Citește și