Preferi cafeaua amară și ciocolata neagră? Ce spune asta despre genele tale

Preferi cafeaua fără zahăr? Atunci probabil că îți place și ciocolata neagră, amară, potrivit unor noi cercetări care identifică o bază genetică pentru acele preferințe.

În acest caz, felicitări – ești norocosul câștigător al unei trăsături genetice care îți poate oferi o șansă în plus la o sănătate bună, potrivit cercetătorului Marilyn Cornelis, profesor asociat de medicină preventivă la Northwestern University Feinberg School of Medicine, citat de CNN.

Studiile arată că, în cantități moderate – între 3 și 5 căni pe zi – cafeaua neagră scade riscul de apariție a anumitor boli, inclusiv Parkinson, boli de inimă, diabet de tip 2 și mai multe tipuri de cancer.

Dar este posibil ca aceste beneficii să fie mai pronunțate dacă cafeaua nu conține laptele, zaharurile sau alte ingrediente pe care tindem să le adăugăm.

Există tot mai multe dovezi care sugerează un impact benefic al consumului de cafea asupra sănătății. Dar citind printre rânduri, oricine sfătuiește pe cineva să consume cafea se referă de obicei la cea neagră din cauza diferenței dintre consumul de cafea neagră și cafea cu lapte și zahăr”, a spus Cornelis.

„Prima este, în mod natural, fără calorii. A doua poate adăuga sute de calorii cafelei tale, iar beneficiile pentru sănătate ar putea fi destul de diferite”, a adăugat ea.

O genă pentru cafea

În cercetări anterioare, Cornelis și echipa ei au descoperit că o variantă genetică poate contribui la motivul pentru care unii oameni se bucură de numeroase cești de cafea pe zi, în timp ce alții nu.

Oamenii cu o anumită genă metabolizează cofeina mai repede, astfel încât efectele stimulatoare dispar mai repede și au nevoie să bea mai multă cafea”, a spus ea.

Acest lucru ar putea explica de ce unele persoane par să se comporte mai bine la consumul mare de cafea față de alții care ar putea deveni nervoși sau anxioși”, a adăugat ea.

Într-un nou studiu publicat în Nature Scientific Reports, Cornelis a analizat tipuri diferite de băutori de cafea, separând iubitorii de cafea neagră de cei care adaugă lapte, frișcă și zahăr (sau altele).

Am descoperit că băutorii de cafea cu varianta genetică care reflectă un metabolism mai rapid al cofeinei preferă cafeaua amară, neagră”, a spus Cornelis

Ciocolata neagră conține puțină cofeină, dar mult mai mult dintr-un compus numit teobromină, un cunoscut stimulent al sistemului nervos, la fel ca în cazul cofeinei. Dar mai mult nu este mai bine când vine vorba de teobromină, arată studiile – dozele mai mari pot crește ritmul cardiac și pot afecta starea de spirit.

Ciocolata neagră este, de asemenea, plină de calorii, așa că un consum redus este benefic pentru talie. Cu toate acestea, studiile arată că chiar și o bucățică mică de ciocolată neagră pe zi poate contribui la sănătatea inimii și poate reduce riscul de diabet.

Probabil că asta se datorează faptului că boabele de cacao conțin o mulțime de flavanoli – epicatechina și catechina – compuși antioxidanți despre care se știe că îmbunătățesc fluxul sanguin. Alte alimente care conțin flavanoli sunt ceaiurile verzi, oolong și negre; vinul roșu; kale; ceapa; fructele de padure; citricele și soia.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Cine este șeful de serviciu secret care s-a înrolat la AUR

Partidul lui George Simion a început să atragă ca un magnet o serie de rezerviști militari, iar de curând a făcut o achiziție de...

Rezultatul anchetei: UMB-ul a săpat un drum la jumătate de metru...

Rezultatele primei etape a anchetei desfășurate în urma tragicului incident de miercuri spre joi, în care patru persoane au murit și alte cinci au...