Pensionar special numit în fruntea unei instituții de stat fantomă

Publicat: 04 apr. 2023, 07:10, de Cezar Amariei, în News , ? cititori
Pensionar special numit în fruntea unei instituții de stat fantomă

Dacă nu are în raniță bastonul de mareșal sau pixul de premier, militarul român poate găsi altceva: funcții în ministere ori sinecuri prin consilii de administrație. O dovedește cazul lui Ion Dinescu, pensionar special militar numit de premierul Ciucă în funcția de secretar general al Centrului Euro-Atlantic pentru Reziliență.

La momentul numirii, Dinescu nu stătea acasă, să se odihnească după efortul depus în anii în care a apărat patria și să-și numere cei 54.648 lei încasați anual ca pensionar.

Avea deja în istoric două slujbe și două sinecuri la stat: era auditor public intern la Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, de la care a primit 44.741 lei în 2021 plus 61.400 lei de la Ministerul Economiei.

La primul minister, al Fondurilor Europene, poate chiar să-și bea cafeaua alături de soție, Monica Nicoleta Dinescu, director general adjunct în MIPE.

Puținul timp liber rămas și l-a dedicat tot statului: era membru în comisia de tragere de la Loteria Română (de unde a încasat 6.400 lei în 2021) și membru în Consiliul de supraveghere al Autorității pentru Administrarea Activelor Statului (de unde a luat 20.284 lei în 2021).

Ce este Centrul Euro-Atlantic pentru Reziliență

Condus de liberalul Ovidiu Raețchi, Centrul Euro-Atlantic pentru Reziliență (E-ARC), cu sediul în București, se prezintă drept „un hub internațional și un organism de cercetare, ce are în vedere promovarea și urmărirea obiectivelor de reziliență ale NATO și ale UE”. Funcționează ca instituție publică cu personalitate juridică, în subordinea Ministerului Afacerilor Externe (MAE).

Structura și programul de lucru acoperă patru piloni importanți, fapt care certifică valoarea instituției atât pentru NATO, cât și pentru UE, fiind capabilă să ofere expertiză în următoarele direcții:

Departamentul de Cercetare și Pregătire este responsabil pentru dezvoltarea și desfășurarea programelor de educație și formare, ce vizează promovarea rolului instituțiilor naționale, NATO, și UE, precum și a cursurilor specializate destinate viitorilor experți în reziliență.

Cât de bine e promovată UE o dovedește ultimul eurobarometru realizat de Parlamentul European în martie: doar 46% dintre români cred azi că apartenența României la Uniunea Europeană este un lucru bun, față de 62% media europeană.

Printre obiectivele vizate era și aderarea României la spațiul Schengen, obiectiv ratat.

Ultima cercetare E-ARC este semnificativă și poartă numele: „Ghidul Toamna Rezilienței”.