Pensiunile de pe brațul Chilia, aduse la sapă de lemn de războiul din Ucraina

Publicat: 22 ian. 2024, 16:04, de Viorela Pitulice, în ACTUALITATE , ? cititori
Pensiunile de pe brațul Chilia, aduse la sapă de lemn de războiul din Ucraina

Războiul din Ucraina a afectat serios, în 2023, turismul din Delta Dunării, în special activitatea pensiunilor de pe braţul Chilia al Dunării, unde au ajuns cu până la 65% mai puțini turiști față de anul anterior.

Pensiunile de la Chilia nu au fost ajutate în niciun fel pentru a-și acoperi pierderile provocate de războiul de peste graniță. Spre deosebire de alte sectoare, care au primit compensații pentru pierderile suferite pe fondul războiului din țara vecină, operatorii din Deltă nu au primit niciun leu compensație, după cum susțin asociațiile de profil din zonă.

Deși în 2023, numărul turiștilor din Delta Dunării a fost mai mic cu cel puțin 40% raportat la 2022, pe fondul războiului din Ucraina, operatorii turistici se arată destul de optimişti pentru acest an. Cel mai mic declin a fost observat în locurile în care se ajunge cu autoturismul – Mahmudia, Murighiol, Dunavăţ, Sarichioi Jurilovca, după cum a declarat pentru Agerpres preşedintele Asociaţiei Patronatului din Turism Delta Dunării, Daniel Iluşcă.

La Tulcea, operatorii susţin că numărul turiştilor s-a micșorat cu 30%, în 2023, faţă de anul precedent.

„Scăderea a fost cu 30% faţă de anul 2022. A scăzut şi suma cheltuită pe cap de turist. Observăm inclusiv la hotel, dar şi la restaurant o scădere a sumei pe care o cheltuie pe cap de membru de familie. Se vede că au grijă pe ce cheltuie banii, că împart o porţie de mâncare la două persoane”, a afirmat Raluca Cacencu, administratorul unui hotel din Tulcea.

Aceasta crede că situaţia se va schimba, anul acesta, deoarece oamenii s-au mai obişnuit cu ideea de război. ”Dacă doi ani nu a fost niciun pericol, judeţul Tulcea este totuşi o destinaţie sigură”, a precizat Raluca Cacencu.

Un alt motiv care alimentează optimismul operatorilor este și faptul că 2023 este an electoral, iar „Guvernul este mai darnic şi automat va promova mai mult zonele, lucru cu rezultate concrete pozitive”, afirmă Daniel Iluşcă.