Petunia licurici va lumina grădinile americanilor

Publicat: 15 feb. 2024, 19:01, de Alexandru Bogdan Grigoriev, în Internațional , ? cititori
Petunia licurici va lumina grădinile americanilor

Albă la lumină, dar strălucește în întuneric: așa s-ar putea descrie în câteva vorbe planta creată de geneticienii americani de la Light Bio.

O companie din SUA vinde acum o plantă modificată genetic care strălucește noaptea. În timpul zilei, florile petuniei de grădină nu sunt vizibile, dar când se întunecă, ele strălucesc într-un verde moale, promite compania Light Bio din Idaho. Planta, pe care inventatorii săi au numit-o „petunia licurici”, costă 29 de dolari, dar va fi disponibilă de-abia începând din primăvară.

„Lumina lor calmantă este generată din energia vie a plantei”, explică Bio Light. Invenția se bazează pe inserarea genelor dintr-o ciupercă strălucitoare (Neonothopanus nambi) în genomul petuniei. Nu este nevoie de o lumină specială sau îngrășământ pentru a face planta bioluminiscentă. „Petunia licurici” a fost aprobată de Departamentul Agriculturii din SUA în septembrie și, potrivit producătorului, strălucește mai puternic cu o îngrijire bună și cu suficientă lumină solară.

Potrivit revistei „Nature”, planta nu este suficient de luminoasă pentru a tulbura somnul, dar suficientă pentru a crea o ambianță feerică noaptea.

Petunia a fost aleasă pentru acest experiment fiindcă este foarte răspândită ca plantă ornamentală în Statele Unite, dar nu este de fapt nativă și nu este considerată o specie invazivă. Riscul ca genele modificate să se răspândească la plantele native este în mod corespunzător mic.

Chiar dacă există o doză de scepticism cu privire la manipularea genetică în anumite pături ale populației, experții nu văd nicio problemă de siguranță în privința plantei, potrivit „Nature”.

Ingineria genetică schimbă deja genomul organismelor în multe domenii ale vieții, de exemplu în agricultură. Aceasta implică tehnici de schimbare a structurii genetice a celulelor, inclusiv transferul de gene între specii, pentru a crea organisme îmbunătățite sau noi. Noul ADN se obține fie prin izolarea și copierea materialului genetic, fie prin sinteză artificială.na dumneavoastră. Deocamdată, legislația Uniunii Europene

Cu toate acestea, nu vă faceți visuri că veți vedea această floare și în grădi na dumneavoastră. Deocamdată, legislația Uniunii Europeneinterzice cultivarea plantelor transgenice pe teritoriul Uniunii!