Piața neagră a țigărilor își revine, după un an de scădere

Publicat: 18 apr. 2021, 17:29, de Cezar Amariei, în ACTUALITATE , ? cititori
Piața neagră a țigărilor își revine, după un an de scădere
Tigari de contrabanda

Piaţa neagră a ţigaretelor s-a situat, în martie 2021, la 9,9% din totalul consumului, în plus cu 1,3 puncte procentuale faţă de luna ianuarie, conform companiei Novel Research care precizează, de asemenea, că aceasta este prima creştere semnificativă după mai mult de un an.

Conform datelor transmise de Marian Marcu, director general Novel Research, într-un comunicat de presă, cele mai mari creşteri ale pieţei negre s-au înregistrat în regiunea Sud (plus 5,2 p.p. până la 8,2%), Nord-Est, care continuă să fie cea mai afectată de comerţul ilegal comparativ cu restul zonelor ţării (plus 4,6 p.p. până la 26,9%) şi regiunea Vest (plus 3,8 p.p. până la 13,1%).

Scăderi semnificative sunt notate în partea de Nord-Vest (minus 6,3 p.p. până la 9,9%) şi Sud-Est (minus 3,2 p.p. până la 5,6%). Din punct de vedere al provenienţei produselor de pe piaţa neagră, ponderea „cheap whites” se majorează cu 5 p.p. până la aproape 60%, Moldova creşte abrupt cu 12,5 p.p. până la 21,9%, iar Ucraina şi Serbia rămân relativ constante faţă de ianuarie 2021.

„În primele trei luni ale lui 2021, autorităţile române au capturat peste 14 milioane de ţigarete de contrabandă. Este un prim semnal că, odată cu relaxarea condiţiilor de circulaţie şi a măsurilor de control impuse de situaţia pandemică, contrabanda poate reveni la nivelul anterior anului 2020”, susține Ileana Dumitru, director Juridic şi Relaţii Publice în cadrul British American Tobacco.

La rândul său, Gilda Lazăr, director Corporate Affairs & Communications JTI România, Moldova şi Bulgaria, citează un studiu recent al Asociaţiei pentru Studii şi Prognoze Economico-Sociale (ASPES), potrivit căruia în condiţii de creştere economică, cu un nivel al comerţului ilicit de circa 10% şi fără a fi adoptate noi restricţii, sectorul tutunului ar putea contribui la buget cu peste 5,7 miliarde de euro anual.

Pe de altă parte, Dragoş Bucurenci, director Comunicare, Philip Morris România, consideră îngrijorătoare creşterea de peste un punct procentual a pieţei negre în martie faţă de ianuarie, şi pledează pentru stabilitatea legislativă şi predictibilitatea fiscală.

„Este îmbucurător că piaţa neagră continuă să se menţină la un nivel de sub 10%, dar este îngrijorătoare creşterea de peste 1 p.p. în martie faţă de ianuarie, precum şi majorarea ponderii produselor de contrabandă provenite din Moldova”, a transmis Bucurenci.