Planul de redirecționare a activelor rusești din UE către Ucraina, contestat de unele bănci

Publicat: 22 mart. 2024, 07:48, de Vasile Bahrim, în ECONOMIE , ? cititori
Planul de redirecționare a activelor rusești din UE către Ucraina, contestat de unele bănci

Mai multe bănci occidentale contestă planul Uniunii Europene de a transfera miliarde de euro din dobânzile activelor ruseşti îngheţate către Ucraina.

Surse anonime din cadrul acestor bănci au indicat presei, ca motiv principal, teama de potențiale litigii ulterioare foarte costisitoare.

Blocarea activelor rusești

Aplicând sancțiunile internaționale, blocul comunitar și G7 au restricționat accesul Rusiei la aproximativ 300 de miliarde de euro. Uniunea Europeană a înghețat 190 de miliarde de euro în active. Acestea sunt gestionate de casa de compensare Euroclear.

Josep Borrell, șeful diplomației europene, a propus ca 90% din veniturile din dobânzile activelor îngheţate să meargă către Fondul European pentru Pace. Restul de 10% ar finanța direct industria militară ucraineană. Veniturile estimate sunt de aproximativ trei miliarde de euro anual.

Îngrijorare la nivelul sistemului bancar

Băncile se tem de reacții din partea Rusiei și de posibila extindere a planului la activele companiilor și persoanelor fizice sancționate.

Băncile exprimă, de asemenea, îngrijorare cu privire la erodarea încrederii în sistemul bancar occidental. Temele lor sunt împărtășite de către o parte din autoritățile britanice și europene, anticipând procese viitoare similare.

Activele și potențiale litigii

Euroclear administrează sume considerabile în numele Băncii Centrale a Rusiei. Miliarde în diverse valute sunt deținute de persoane fizice și companii rusești sancționate.

Riscul este că proprietarii acestor active ar putea iniția acțiuni legale împotriva băncilor implicate. În încercarea de a minimiza riscurile, băncile solicită acum consiliere juridică.

Vor să cunoască posibilele despăgubiri pe care ar putea fi nevoite să le plătească Rusiei, în urma implementării planului UE.

Reacția Rusiei

Rusia a denunțat planul ca fiind „furt și banditism”. Moscova avertizează că implementarea propunerii ar duce la decenii de litigii și ar afecta reputația UE.

La rândul său, Rusia a confiscat anterior active și a instalat conduceri noi la subsidiarele companiilor occidentale. Acest lucru a venit ca răspuns la sancțiunile occidentale, iar Rusia a forțat vânzarea la prețuri reduse.

Planul de redistribuire a dobânzilor

Într-un demers inovator, Statele Unite ale Americii au propus acest plan ambițios. Acesta vizează crearea unui mecanism de finanțare în cadrul Grupului celor Șapte (G-7). Scopul este emiterea de obligațiuni în valoare de cel puțin 50 de miliarde de dolari. Acestea ar urma să fie susținute de profiturile generate de activele rusești înghețate.

Activele, în valoare de 280 de miliarde de dolari, sunt baza acestor obligațiuni. Sunt prevăzute profituri anuale de aproximativ 3,6 miliarde de dolari. Aceste venituri provin în mare parte din Uniunea Europeană. Ele ar urma să sprijine direct Ucraina.

Există însă prudență în rândul unor membri G-7, ca Germania și Franța. Aceste state încearcă să echilibreze complexitățile juridice și riscurile politice. Cu toate acestea, unii lideri ai UE pledează pentru o acțiune mai decisivă în sprijinul Ucrainei.

Moment critic pentru războiul din Ucraina

Propunerea vine într-un moment cheie. Ucraina se confruntă cu un deficit semnificativ de echipament militar. Aceasta se întâmplă în timp ce Rusia face progrese în est. Liderii UE discută cum să redirecționeze profiturile din aceste active către eforturile de război ale Ucrainei.