Plata în tichete de muncă pentru anumiți angajați, din 2024

Publicat: 27 oct. 2023, 13:15, de Andreea Caraua, în SOCIAL , ? cititori
Plata în tichete de muncă pentru anumiți angajați, din 2024

De anul viitor, bonele, menajerele, persoanele care plimbă câini și, în general, toți cei care prestează servicii casnice vor primi tichete de muncă în loc de bani.

Legea a fost deja promulgată de președintele României, în aprilie 2022, timp în care Guvernul a aprobat normele de aplicare. Scopul noii legi este de a reglementa fiscal serviciile casnice, care până acum se desfășurau, în mare parte, în mod ilegal.

Reglementările principale din noua lege constau în stabilirea unui sistem de plată și evidență a celor care îndeplinesc servicii casnice ocazionale în baza unor tichete de activități casnice, care vor fi cumpărate de către beneficiar și transformate în numerar de către cel care a prestat serviciile. Prin această metodă vor fi reținute contribuțiile și impozitul, astfel prestatorul va fi asigurat în sistemul de asigurări sociale și de sănătate.

Cum funcționează noile tichete

Tichetele de activități casnice reprezintă bonuri valorice folosite pentru plata contravalorii serviciilor casnice prestate de către personalul casnic și conțin elemente de siguranță (serie și număr unic).

Aceste tichete sunt emise de Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM). Cumpărarea și preschimbarea tichetelor în bani se face doar prin intermediul ANOFM, prin agențiile de ocupare a forței de muncă județene, dar și la agențiile locale și la punctele de lucru ale acestora, la punctele de acces ale furnizorilor de serviciu poștal sau prin „Platforma electronică de evidenţă a desfăşurării activităţilor casnice”, mai exact prin aplicaţia mobilă gratuită a ANOFM. 

Tichetele de activităţi casnice pot fi emise atât în format fizic, pe suport de hârtie, cât şi electronic. Acestea nu sunt transferabile şi pot fi utilizate numai de către prestatorul casnic care le-a primit, care are obligaţia să le preschimbe în numerar până cel târziu în a 15-a zi a lunii următoare lunii în care a fost prestată activitatea casnică, în vederea dobândirii sau menţinerii calităţii de asigurat în sistemele asigurărilor sociale şi asigurărilor sociale de sănătate”, informează documentul. 

Beneficiarul poate returna tichetele cumpărate în maxim 12 luni de la achiziție, primind valoarea nominală a acestora. Dacă beneficiarul a cumpărat tichete fizice, la returnare va primi valoare nominală, din care se va scădea costul agențiilor de tipărire și transport.

Valoare nominală a unui tichet este de 15 lei. Personalul casnic beneficiază de o reducere la calculul venitului net, respectiv aplicarea impozituli pe venit și a contribuțiilor sociale.

Tichetele de activități casnice vor fi valabile de la 1 ianuarie 2024.