Poliția Română, contracte cu dedicație pentru foști securiști, foști SRI-iști și pentru angajații lui Urdăreanu

Publicat: 19 apr. 2024, 08:59, de Cristian Matache, în Dezvăluiri , ? cititori
Poliția Română, contracte cu dedicație pentru foști securiști, foști SRI-iști și pentru angajații lui Urdăreanu

Inspectoratul General al Poliției Române a acordat în acest an câteva contracte cu dedicația unor companii care sunt conduse și/sau patronate de oameni de afaceri care au avut de a face cu structurile de forță ale statului român sau care au lucrat la societăți care sunt abonate la contractele cu instituțiile publice.

Companiile Bluespace Technology, Felix Telecom și Centrul pentru Servicii de Radiocomunicații sunt beneficiarele unor contracte cu dedicație acordate de Inspectoratul General al Poliției Române în acest an. Acestea au fost invitate la negociere și li s-au pus pe masă respectivele contracte, fără niciun fel de licitație, fără nicio concurență. Pe ochi frumoși, sau pe influență, cum se spune în piață.

Societatea Bluespace Technology livrează Poliției Române sisteme de vehicule aeriene fără echipaj uman la bord (sisteme UAV), contractul fiind de aproape 400 mii de lei. Compania aparține lui Constantin Ilie, fost angajat al UTI Group, firma lui Tiberiu Urdăreanu, una dintre cele mai mari beneficiare ale contractelor cu statul, în special în zona aeroporturilor. De altfel, și Bluespace Technology este abonată la astfel de contracte, țintele sale fiind instituțiile militare: Ministerul Apărării, Inspectoratul General al Poliției, Administrația Națională a Penitenciarelor etc.

 

 

Afacerile companiei au început să crească vertiginos odată cu venirea în acționariat a lui Constantin Pintilie, în 2017, în locul lui Mihai Șonțu. O contribuție importantă la acest boom a avut-o și statul român, care a oferit contracte generoase Bluespace Technology.

 

Teodor Ileș, fost ofițer CIE (Centrul de Informații Externe), din vremea Securității comuniste, a primit un contract prin încredințare directă în valoare de 4 milioane de lei de la Inspectoratul General al Poliției

Compania Felix Telecom, controlată de Teodor Ileș, fost ofițer CIE (Centrul de Informații Externe), din vremea Securității comuniste, a primit un contract prin încredințare directă în valoare de 4 milioane de lei de la Inspectoratul General al Poliției pentru furnizarea unui sistem de comunicații. Deși se spune că a fost o licitație restrânsă, nu a existat nicio concurență pentru Felix Telecom.

De altfel, compania lui Teodor Ileș, Claudiu Averescu după numele său conspirativ, este o beneficiară directă a mai multor contracte cu Poliția, structuri din Armata Română și cu Serviciul de Telecomunicații Speciale.

Câteva dintre contractele de mai sus au fost date pe ”ochi frumoși”, adică prin încredințare directe. De la Serviciul de Telecomunicații Speciale primit un contract de 640 mii de lei pentru furnizarea de dulapuri metalice de exterior pentru echipamente de radiocomunicații, pentru telecomunicații speciale/infrastructuri critice. De la Unitatea Militară 02605 București, din cadrul Ministerului Apărării, a încasat 2,74 milioane de lei pentru că a furnizat un sistem de rețele comunicații. Conform informațiilor de pe SEAP, au fost invitate la o licitație restrânsă 7 firme și asocieri de firme. A fost aleasă însă Felix Telecom.

Contractul de 4 milioane de lei de la Poliția Română, menționat mai sus, nu a fost singurul dat printr-o procedură deloc transparentă. În 2022, Felix Telecom, firma lui Teodor Ileș, a beneficiat de 3 contracte a căror sumă totală s-a ridicat la peste 5 milioane de lei.

 

Cele mai mari lovituri date de Teodor Ileș au fost cele cu Serviciul de Telecomunicații Speciale. În 2021 a participat la o licitație restrânsă într-un consorțiu cu mai multe companii și a obținut un contract de aproape 100 milioane de euro pentru ”acord-cadru de proiectare și execuție lucrări de construcții rețele de telecomunicații pe suport de cupru și fibră optică”.

Au fost 14 firme și asocieri de firme care au fost invitate la această licitație.

Un an mai târziu, Felix Telecom este invitată de STS să negocieze un contract pentru furnizare de ”telefoane VoIP și accesorii”. Valoarea acestuia se ridică la aproape 4 milioane de euro.

Aceste contracte au ajutat societatea să intre pe un trend ascendent al cifrei de afaceri din 2018.

Contract de 14,5 milioane de lei pentru Centrul pentru Servicii de Radiocomunicații, unde acționar este și fostul ofițer SRI Sergiu Anton

Centrul pentru Servicii de Radiocomunicații, societate controlată de Călin Radu și unde acționar este și fostul ofițer SRI Sergiu Anton, a primit un contract prin încredințare directă în valoare de 14,5 milioane de lei de la Inspectoratul General al Poliției Române pentru livrarea de sisteme de navigare și de poziționare globală (GPS sau echivalente). Astfel, valoarea contractelor obținute de companie de la Poliție, pe ochi frumoși, a ajuns la 102 milioane de lei din 2022 și până azi. Aceste contracte sau acordat fără organizarea unei licitații iar procedurile au fost offline. Practic a fost o încredințare directă pentru că firma Centrul pentru Servicii de Radiocomunicații nu a avut rival în această afacere.

În afară de contractele date de Poliție, Centrul pentru Servicii de Radiocomunicații s-a bucurat de unul de 125,3 milioane de lei de la Unitatea Militară 0182 ce prevedea livrarea unei autospeciale de acces radio pentru sisteme radar și ISR. În acestă situație, licitația a fost deschisă, și CSR a avut doi competitori: o asociere de firme din Turcia și o asociere condusă de Starc4Sys.

Cine este CSR, firma care a încasat bani mulți de la Poliție și Armată

Fondată în 1994, CSR este o companie cu 52 de angajați, specializată în activități de telecomunicații prin rețele fără cablu, exclusiv prin intermediul satelitului. De asemenea, firma este distribuitor autorizat în România al echipamentelor de radiocomunicații produse de grupul american Motorola. În 2022, afacerile companiei au atins 90,7 milioane de lei, conform celor mai recente date disponibile, marcând o creștere semnificativă față de 61,8 milioane de lei înregistrate în 2021. Profitul net a fost de 5 milioane de lei, față de pierderea de 7,2 milioane de lei în 2021.

La începutul anilor 2000, conform datelor din Monitorul Oficial, Călin Radu și Bogdan Chirieac erau acționari la CSR, acesta din urmă fiind redactor șef adjunct la Adevărul și ulterior editorialist la Gândul, până în noiembrie 2007, când a devenit analist politic la postul România TV și proprietar al publicației online DCNews. Demisia lui Chireac de la Gândul a survenit în contextul în care presa a dezvăluit că CSR a câștigat numeroase contracte cu instituții ale statului, precum Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS). Asta înainte de loviturile dar cu contractele primite de la Poliție și Armată.

În toamna anului 2006, Călin Radu a vândut acțiunile deținute la CSR, reprezentând 66% din capitalul social. În august 2008, toate acțiunile au fost cesionate către Swiss Technlogy Financing AG din Elveția. Totuși, la finele lunii iulie 2013, Călin Radu a reintrat în acționariatul CSR, preluând toate acțiunile societății de la Swiss Technlogy Financing.

Sergiu Anton a intrat în acționariat în 2020, cu 10%. În 2007, acesta a fost avansat de președintele Traian Băsescu în gradul de general de brigadă cu o stea. El a condus o structură de comunicații și tehnologia informației din cadrul SRI.

În acest moment acționariatul CSR este următorul: