Poluare cu 400% peste limită în București în noaptea dintre sâmbătă și duminică

Publicat: 25 oct. 2020, 10:15, de Aurel Drăgan, în ACTUALITATE , ? cititori
Poluare cu 400% peste limită în București în noaptea dintre sâmbătă și duminică

Nivelul de poluare în București a depășit din nou cu mult limitele admise în noaptea dintre sâmbătă și duminică. Stațiile de măsurare a particulelor în suspensie PM 2,5 și PM 10 au înregistrat depășiri cu până la 400% al nivelului admis.

Rețeaua independentă Airly.eu a arătat, în seara de sâmbătă, depășirea cu 400% a nivelului admis în zona Chitila pentru PM 2,5 și de 300% pentru PM 10. În zona Pipera depășirea era de 230% pentru PM 10 și 330% pentru OM 2,5. De asemenea în zona Buftea PM 2,5 avea un nivel mai mare cu 350%, iar PM 10 cu 260%.

În ciuda faptului că era noapte și weekend, când autovehiculele circulă foarte puțin, senzorii erau colorați în galben sau roșu peste tot în București. Faptul că au pornit centralele de apartament nu poate fi o explicație suficientă. Conform datelor centralele de apartament și încălzirea apartamentelor în general contribuie cu 45% la poluarea din oraș, procent egal cu cel al autovehiculelor, 45%.

Situația este identică cu cea de acum un an, când s-au înregistrat depășiri asemănătoare în această perioadă. Sursa de poluare a fost atunci considerată arderea gunoaielor în zonele din jurul Capitalei și nu ar fi exclus ca și acum să fie aceeași cauză.

Și senzorii celorlalte rețele independente, urad monitor și aer live au văzut creșterea masivă a poluării. Doar rețeaua Ministerului Mediului a înregistrat depășiri la o singură stație din București, cea din zona Militari, restul fiind în limite normale.