Poluarea ucide 30.000 de români în fiecare an

Publicat: 26 ian. 2024, 23:20, de Magda Marincovici, în Sănătate , ? cititori
Poluarea ucide 30.000 de români în fiecare an
Poluare

România ocupă locul 45 în lume și locul 8 la nivel european în ceea ce privește rata de mortalitate cauzată de poluare, transmite Institutul Național de Sănătate Publică. 

Potrivit Agenției Europene a Mediului, în România mor, anual, aproximativ 30.000 de oameni din cauza poluării, arată un studiu realizat în 2023.

Datele Agenției Europene a Mediului (AEM)arată că Iașiul este orașul cu aerul cel mai poluat din România. Astfel, frumosul oraș al Moldovei se plasează pe locul 340 din 375 într-un clasament efectuat de Agenția Europeană a Mediului, pornind de la cel mai curat la cel mai  poluat oraș, pe baza nivelului mediu de particule fine, în ultimii ani. Conform AEM, după Iași, cele mai poluate orașe sunt Piatra Neamț și Târgu Mureș.

În schimb,  Galațiul este orașul cu aerul cel mai curat, plasându-se pe primul loc în țară noastră  și pe locul 21 în Europa, urmat de Oradea (locul 146 în Europa), Sibiu (locul 157), Constanța (locul 232), Bacău (locul 261).

De la dureri de cap la cancer pulmonar

Poluarea aerului continuă să aibă un impact semnificativ asupra sănătății europenilor, în special în zonele urbane. Dar în țara noastră consecințele sunt alarmante.

Poluanții cu cele mai grave efecte asupra sănătății umane sunt pulberile în suspensie, dioxidul de azot și ozonul la nivelul solului. Pe termen scurt, poluarea aerului determină: dureri de cap, inflamația nasului, gâtului, ochilor, iritarea pielii, tuse, respirație dificilă, pneumonie, bronșită.

Expunerea la aer poluat în timpul sarcinii are impact asupra sănătății fătului, putând determina o greutate mică la naștere și naștere prematură.

Pe termen lung, efectele sunt severe: afectarea sistemului nervos, boli cardiovasculare, astm, cancer pulmonar.

Poluarea aerului este una dintre explicațiile creșterii alarmante a incidenței cancerului pulmonar în ultimii ani. 

”După tabagism, poluarea este al doile factor generator, factor de risc sau factor cauzal pentru apariția cancerului”, subliniază prof. dr.  Florin Mihălțan, șef de secție în cadrul Institutului ”Marius Nasta”.

În repetate rânduri, prof. univ.dr. Florin Mihălțan a subliniat efectele multiple  ale poluarăii și a faptului că mai expuși sunt nou-născuții și vârstnicii.

”Efectele se realizează pe mai multe organe: în primul rând, pe aparatul respirator, unde pot realiza obstrucții la nivelul căilor aeriene, pot încuraja apariția unor boli precum bronhopneumopatia cronică obstructivă, astmul bronșic, bronșita cronică. Sunt mulți din factorii aceștia poluanți generatori și de cancer pulmonar, apoi este vorba despre bolile cardio-vasculare, unde și aceste expuneri aduc agravări ale bolilor coronariene, a unor boli cardiovasculare de tip afecțiuni cerebrale și, nu în ultimul rând, acești factori generează agravări ale altor organe care suferă și pot intra în deficiență respiratorie generată de suferința principală la nivel de plămân”, ne explică prof. Mihălțan.