Premieră: Cercetătorii de la Universitatea ”A.I.Cuza” Iași au descoperit un nou mecanism de detecție genetică a virusului SARS-CoV-2

Publicat: 07 iun. 2022, 17:15, de Magda Marincovici, în ESENȚIAL , ? cititori
Premieră: Cercetătorii de la Universitatea ”A.I.Cuza” Iași au descoperit un nou mecanism de detecție genetică a virusului SARS-CoV-2

Un nou mecanism de detecție genetică a virusului SARS-CoV-2 prin metode de programare moleculară a descoperit, în premieră, echipa de cercetare de la Laboratorul de Biofizică Moleculară și Fizică Medicală din cadrul Facultății de Fizică a Universității ”Alexandru Ioan Cuza” din Iași.

Echipa este formată din conf. univ. dr. Loredana Mereuță, cercetător științific dr. – gradul II Alina Asandei, cercetător științific dr. Isabela Dragomir  și coordonată de  prof. univ. dr. Tudor Luchian.

Cercetătorii au pornit de la ideea de ”a descoperi și de a pune în practică tehnici noi, ieftine și ușor de implementat, utile în detecția acizilor nucleici implicați în manifestarea timpurie a diferitelor patologii transmisibile”, se precizează în comunicatul Universității  ”A.I. Cuza”.

”Descoperirea noastră este utilă mai ales în identificarea secvențelor genetice „țintă” ce au dimensiuni identice, diferențiate fiind doar la nivelul câtorva nucleotide. În acest fel, se poate operaționaliza o nouă strategie de identificare rapidă, multiplex, a unor secvențe genetice cunoscute împreună cu variante particulare (mutații) ce pot să apară în cursul evoluției pandemice”, a declarat prof. Tudor Luchian.