Președintele CNAS a cerut 4,2 miliarde de lei și a căpătat doar 1,7. Sunt banii pentru luna noiembrie

Publicat: 13 nov. 2023, 20:30, de Magda Marincovici, în Sănătate , ? cititori
Președintele CNAS a cerut 4,2 miliarde de lei și a căpătat doar 1,7. Sunt banii pentru luna noiembrie

Casa Națională de Asigurări de Sănătate a solicitat 4,2 miliarde de lei, dar s-a ales cu 1,7 miliarde din Fondul de rezervă al Guvernului, bani care vor fi folosiți în primul rând pentru salarii și ce mai rămâne se vor împărți în procente egale domeniilor de asistență medicală.

La şedinţa de Guvern de săptămâna trecută au fost alocate 1,7 miliarde de lei din Fondul de rezervă pentru bugetul Casei Naţionale. „Solicitarea noastră a fost de 4,2 miliarde, iar în conformitate şi cu ce a declarat la finalul şedinţei purtătorul de cuvânt al Executivului, în absenţa unei rectificări, aceasta este soluţia prin care se alocă fonduri pentru toţi ordonatorii de credit, motiv pentru care aceasta a fost suma alocată în acest moment. Vom avea în continuare toate aceste demersuri pe care le facem deja de multe săptămâni pentru a ne asigura că banii necesari vor ajunge şi la CNAS şi ulterior la furnizori”, a explicat prședintele CNAS, Andrei Baciu.   

În legătură cu faptul că a cerut 4,2 miliarde și CNAS a primit doar 1,5 miliarde de lei, Andrei Baciu a spus: ”În absența unui mecanism de rectificare bugetară, alocările se fac, cel puțin în cazul nostru (…)lunar”.

„Practic, aceştia sunt banii pentru luna noiembrie, urmând ca discuţia pentru luna decembrie să o avem. Avem deja, evident, o analiză foarte clară transmisă în multiple rânduri pentru luna decembrie, însă alocările pentru luna decembrie vor urma în perioada următoare. Pentru noiembrie, aceasta este situaţia”, a precizat președintele CNAS.

Situația spitalelor

În opinia președintele CNAS, situația actuală a spitalelor este ”destul de serioasă”, motiv pentru care aceasta  trebuie abordată cu ”mare responsabilitate”.

Președintele CNAS spune că spitalele se confruntă cu mai multe tipuri de probleme  care trebuie rezolvate urgent. În acest sens, Andrei Baciu a menționat că s-a făcut o analiză a celor 372 de spitale publice care va fi transmisă Ministerului Sănătății.

”Pentru că, din această analiză pe care o avem, există multiple cauze care duc, pe de o parte, la lipsa resurselor necesare, multiple cauze pentru care este necesară identificarea soluţiilor care nu ţin numai de CNAS sau de Ministerul Sănătăţii, ţin de mai multe instituţii”, a explicat Andrei Baciu.